Boli si tratamente

Măștile de față previn coronavirusul?

Publicat: 22 feb. 2020
Măștile de față previn coronavirusul
Măștile de față previn coronavirusul

Măștile de față previn coronavirusul. Deoarece coronavirus 2019-nCoV, denumit oficial SARS-CoV-2, continuă să fie o adevarata amenintare pentru omenire, cererea de măști de față s-a ridicat, provocând unii retaileri din SUA să rămână fără stoc. Cazurile continuă să apară pe tot globul și pe măsură ce temerile se instalează, tot mai multe persoane apelează la măști, în efortul de a fi în siguranță, dar oare aceste măști pot preveni coronavirusul?

Familia coronavirusului este un grup de virusuri transmise în aer, în mod similar cu gripa. Puteți inhala particule de virus după ce cineva a tusit sau strănutat, sau o persoană bolnavă poate lăsa urme de virus pe suprafețe, iar despre SARS-CoV-2 știm că poate supraviețui până la nouă zile – mult timp în comparație cu majoritatea tulpinilor de gripă care supraviețuiesc în jur de 24 de ore.

Măștile de față previn coronavirusul?

Tipul de mască este o mască chirurgicală cu aspect standard, utilizată de personalul medical în timpul intervenției chirurgicale pentru a preveni transmiterea bacteriilor și virusurilor în timp ce pacienții sunt pe masa de operație. Acestea sunt eficiente pentru a împiedica transferul particulelor mari și picăturilor prin mască, dar nu pot împiedica particulele mici de virus să se furiseze pe margini sau să aterizeze pe mască. Particulele care stau pe mască prezintă o problemă atunci când utilizatorii o iau, deoarece odată ce particulele SARS-CoV-2 sunt pe mâinile tale, riscăți dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura sau sa lăsați urme de virus pe obiecte și suprafețe.

Un alt tip de mască este respiratorul N95, care este un aparat montat conceput pentru a bloca particulele prin filtrarea aerului pe măsură ce trece prin mască. Când este montat corect, clasificarea N95 înseamnă că respiratorul este capabil să filtreze cel puțin 95 la sută din particule foarte mici (0,3 microni).

Deși niciuna dintre opțiuni nu pare să fie complet neperformantă, rezidenților din China li se cere să poarte măști deoarece există o incidență atât de mare a virusului în unele zone. Chiar și măștile chirurgicale pot fi utile pentru a preveni persoanele care nu știu încă că sunt bolnave să răspândească particule de virus în timp ce se afla în spațiile publice.
Adauga un comentariu