Centrul de Comunicare Județean Iași a confirmat că misiunile structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) s-au desfășurat conform planului, fără incidente. Peste 1.000 de angajați ai MAI au fost implicați în asigurarea transportului și protecției materialelor electorale către cele 784 de secții de vot din județ, care vor fi predate președinților birourilor electorale cu sigiliile intacte.
„Doamnelor și domnilor, la acest moment, vă pot confirma că misiunile de astăzi ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, din județul Iași, în context electoral s-au desfășurat conform graficului, fără să fie înregistrate probleme.
Vă reamintesc că cei peste 1.000 de angajați ai MAI, din județul Iași, au fost implicați, în principal, în misiuni de asigurare a protecției transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării de la locurile de depozitare către secțiile de vot.
Efectivele MAI au preluat paza celor 784 de secții de vot, constituite la nivelul județului Iași și le vor preda, mâine dimineață, președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
Având în vedere informațiile și imaginile apărute în spațiul public referitoare la prezența, în municipiul Iași, a unor autocare cu numere de înmatriculare din Republica Moldova, precizez că în urma verificărilor s-a constatat faptul că în autocarele prezente în zona unui parc, din municipiul Iași, erau minori.
De asemenea, în legătură cu celelalte autocare, s-a constatat că acestea transportau persoane venite în municipiul Iași, în scopul unor activități recreative.
Reamintim faptul că prin intermediul sistemului electronic de vot sunt detectate toate încercările de vot multiplu. Astfel, dacă persoana a votat deja, în momentul scanării documentului de identitate, în secția de vot, sistemul emite automat o alertă care este transmisă inclusiv către Ministerul Afacerilor Interne.
Reamintim că, în această dimineață, la ora 7.00, campania electorală s-a încheiat, iar continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei.
Precizez că prin continuarea propagandei electorale se înțelege inclusiv sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Alegătorii, care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-au stabilit domiciliul sau reședința, pot vota doar la secția de votare unde sunt înscriși în lista electorală permanentă.
Alegătorii, care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care au domiciliul sau reședința, pot vota la orice secție de votare din localitatea respectivă.
Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se pedepsește cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 de lei.
Excepție este cazul alegătorului care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur. Acesta are dreptul să cheme în cabina de votare pentru a-l ajuta, un însoțitor, care nu poate fi însă din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă și constituie contravenție.
Așa cum vă anunțam dimineață, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, Serviciul pentru Evidența Persoanelor Iași va funcționa în ziua alegerilor în intervalul orar 07.00 – 21.00.
Doamnelor și domnilor, în ziua votului, în județul Iași, vor fi la datorie peste 1.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne pentru menținerea siguranței publice, verificarea sesizărilor de posibile incidente electorale și asigurarea protecției secțiilor de vot”, a transmis Centrul de Comunicare Județean Iași.