Actualitate

Măsuri fără precedent în Iași! Mai mulți bolnavi vor fi transferați de la un spital la altul! Se pregătesc paturi pentru noi cazuri de coronavirus

Publicat: 16 mart. 2020

La Iași, numărul de cazuri de coronavirus se înmulțește de la zi la zi. Din acest motiv, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași a fost nevoită să reorganizeze toată desfășurarea serviciilor de până acum. Decizia a fost luată pentru a putea suplimenta numărul de paturi existente pentru pacienții cu coronavirus cu alte 16 și, totodată, pentru a putea solicita serviciile medicilor specialiști pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Astfel, unii pacienți deja internați în unitatea medicală sau care urmează să se interneze și nu reprezintă o urgență vor fi transferați în alte spitale. Noua reglementare se va pune în vigoare cel mai probabil începând din această săptămână.

„Ne apropiem de scenariul trei”

Scenariul nivelului trei ca grad de risc aduce o serie de schimbări în Spitalul de Boli Infecțioase Iași, locul în care, în acest moment, nouă pacienți sunt tratați de coronavirus. Astfel, conducerea spitalului va lua o serie de măsuri administrative pentru a putea fluidiza desfășurarea activităților medicale de vindecare a pacienților cu COVID-19.

„Ne apropiem de scenariul trei. Acest lucru presupune intersectarea între spitale, activități care se vor desfășura extra-spital. Este vorba despre măsuri administrative în special. Spitalul se pregătește să îngrijească pacienți, iar pe noi ne interesează strict să avem spații hoteliere și, în același timp, și foarte important, posibilitatea unui anumit rulaj. Ieri am schimbat zona de suspecți și zona de contacți de la parter la etaj. Astfel, am avut nevoie de o perioadă de timp pentru dezinfectare a spațiului, aerisire și abia apoi primirea pacientului”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

„Am reorganizat categoric”

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Iași, împreună cu conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași au reorganizat sistemul medical ieșean. Astfel, pentru a acorda prioritate pacienților diagnosticați cu coronavirus, autoritățile au decis ca pacienții care nu au nevoie de asistența unui medic infecționist să fie transferați în alte spitale.

„Am reorganizat categoric desfășurarea activităților în spital. Împreună cu colegii de la spital și cei de la DSP am hotărât ca pacienții cu anumite patologii care nu impun neapărat prezența unui infecționist să fie îngrijiți la pediatrie, de exemplu în secții de boli interne, la Pneumoftiziologie. Aici ne vom ocupa categoric de cazurile de gripă, de meningită, de encefalită”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Apel către ieșeni: Nu aglomerați spitalul!

Pentru a evita aglomerația în Spitalul de Boli Infecțioase Iași, pentru a ajuta la buna desfășurare a eforturilor medicilor de a trata pacienții diagnosticați cu coronavirus, managementul spitalului face o serie de specificații.

„Ne confruntăm cu o problemă mare. Foarte multe persoane se gândesc că dacă intră în contact cu persoane care tușesc sau strănută și nu au fost protejați de mască trebuie să vină la spital. Fără îndoială, această temere există la oricare dintre noi. Însă, trebuie să se înțeleagă faptul că o astfel de persoană care se prezintă în fața triajului Spitalului de Boli Infecțioase sau în sala de așteptare a spitalului poate să-și pună problema că abia atunci o să ia o boală infecțioasă sau contagioasă cu transmitere pe cale respiratorie”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu