Decizie istorică a justiției în legătură cu un caz care a bulversat Iașul. Maternitatea ”Cuza Vodă” Iași este judecată pentru ucidere din culpă în cazul nou-născuților morți din cauza infecțiilor nosocomiale din spital. Este o premieră la nivel de Iași!
Jurnalilștii BZI.RO au relatat pe larg cazurile celor doi nou-născuți morți la Maternitatea ” Cuza Vodă” din Iași. La șapte ani (n.red. 2017) de la tragicul deces al celor doi nou-născuți infectați cu bacteria Klebsiella într-o maternitate din Iași, parchetul a decis să mențină clasarea cazului, închizând astfel definitiv ancheta.
Maternitatea ”Cuza Vodă” Iași este judecată pentru ucidere din culpă în cazul nou-născuților morți din cauza infecțiilor nosocomiale
Ancheta referitoare la decesul celor doi nou-născuți în toamna anului 2017, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, a fost închisă anul trecut, prin clasarea cazului. Atât procurorul care se ocupa de investigație, cât și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au considerat că faptele atribuite spitalului nu întrunesc elementele unei infracțiuni penale. Însă, marți, instanța a stabilit că dovezile adunate sugerează că soluția corectă ar fi trimiterea în judecată, nu o clasare.
Judecătoria Iași a decis să anuleze complet ordonanța de clasare și să dispună începerea procesului împotriva Spitalului „Cuza Vodă” pentru acuzația de ucidere din culpă, conform articolelor 192 alin. 1, 2 și 3 din Codul Penal. Cauza a fost trimisă pentru a fi repartizată aleatoriu, iar decizia pronunțată pe 11 februarie este una fără precedent la nivel local. Totuși, aceasta poate fi contestată în termen de trei zile.
Cătălin Acasandrei, tatăl celor doi copii decedați, a declarat că, în sfârșit, simte că există speranță pentru justiție și pentru sistemul de sănătate din România. Acesta a subliniat că încă există profesioniști în domeniu care își fac datoria și au luat în considerare toate dovezile disponibile în dosar. El a perceput această decizie ca un prim pas spre o îmbunătățire a sistemului sanitar. Cătălin a spus că, poate, moartea fiicei sale, Elizuca, nu a fost în zadar și că există încă speranță pentru schimbare.
Chiar dacă Parchetul nu a identificat nicio responsabilitate, una dintre mamele a căror copii au fost infectați cu Klebsiella imediat după naștere a declarat la audieri exact contrariul.
Mama D.D.S. a povestit procurorilor că, pe parcursul internării, a observat că normele de igienă nu erau respectate în secția de Terapie Intensivă. Aceasta a menționat că asistentele vorbeau la telefon, își atingeau mâinile fără a purta echipament de protecție și că umblau în incubatoarele nou-născuților. În plus, papucii de unică folosință și halatele erau reutilizate de mai mulți vizitatori, iar unele sticluțe de lapte matern erau refolosite fără biberoane. După moartea celor doi bebeluși, secția de Terapie Intensivă a fost supusă unei dezinfecții totale, iar la două zile după acest proces, au venit persoane să ridice probe.
Șapte ani de suferință pentru familiile nou-născuților morți la Maternitatea ”Cuza Vodă” Iași
Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, cea mai mare unitate medicală de profil din regiunea Moldovei, a fost acuzat în acest caz, după ce investigațiile medicilor legiști au demonstrat că moartea celor doi nou-născuți a fost provocată de infecția cu Klebsiella, pe care aceștia au contractat-o în unitatea spitalicească imediat după naștere.
Cazul a fost amânat timp de șapte ani la Parchetul din Iași, fiind semnalate erori atât în procedura de investigare, cât și în analiza comisiei medico-legale din Iași, greșeli care au fost descoperite ulterior de comisia superioară a Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”.
Medicul Mircea Onofriescu, care a internat o pacientă infectată cu Klebsiella, fără a înregistra inițial acest detaliu în fișele medicale, a fost desemnat să se ocupe de concluziile dosarului. Bebelușul acesteia a fost plasat în același salon cu cel al soților Acasandrei. În raportul medico-legal, Onofriescu a fost foarte critic la adresa familiei Acasandrei, considerând-o ca având cunoștințe medicale insuficiente.
După o perioadă de patru ani în care procurorii au investigat doar unul dintre decese, deși amândoi copiii au fost victimele aceleași infecții, cercetările au fost reluate în 2021. La trei ani de la redeschiderea dosarului, procurorul de caz a decis, în iulie anul trecut, să închidă cazul prin clasare. Maternitatea ”Cuza Vodă” Iași este judecată pentru ucidere din culpă în cazul nou-născuților morți din cauza infecțiilor nosocomiale după ani în care procesul a bătut pasul pe loc.