Titlurile zilei

Maternitatea „Elena Doamna” stă pe o bombă cu ceas! Au fost descoperite o groază de motive pentru care medicii și pacienții sunt expuși unor pericole imense în permanență! – FOTO

Publicat: 26 apr. 2024
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Maternitatea Elena Doamna stă pe o bombă cu ceas Au fost descoperite o groază de motive pentru care medicii și pacienții sunt expuși unor pericole imense în permanență - FOTO
Maternitatea „Elena Doamna” stă pe o bombă cu ceas după ce Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturza” a efectuat, în urmă cu două săptămâni, un control în cadrul unității medicale

Maternitatea „Elena Doamna” stă pe o bombă cu ceas după ce Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturza” a efectuat, în urmă cu două săptămâni, un control în cadrul unității medicale. Au fost descoperite o groază de probleme, fapt ce face ca pacienții și angajații unității medicale să fie expuși unor pericole imense în permanență.

Inconștiență fără margini la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași! În cazul unui incendiu, nimeni nu i-ar putea salva pe pacienții și angajații unității medicale

La ultimul control efectuat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică „Elena Doamna” Iași au fost constatate nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor. Conducerea unității medicale nu a luat niciun fel de măsuri pentru a-i proteja pe pacienți în cazul unui incendiu, personalul spitalului neavând habar care trebuie să fie distanța dintre paturi. De asemenea, pacienții sunt repartizați în saloane la voia întâmplării și nu în funcție de gradul lor de mobilitate, așa cum ar fi normal.

„Lipsesc procedurile specifice prin care să se stabilească modul de repartizare a persoanelor în saloane, în funcție de gradul de mobilitate, unde personalul medical să cunoască în mod facil și operativ care sunt pacienții de a căror evacuare răspund, pentru a se realiza salvarea acestora în cel mai scurt timp posibil. Nu se asigură gabaritul minim al culoarelor de trecere printre paturi (0.8 metri), stabilit prin reglementările tehnice specifice față de numărul de pacienți care sunt în saloane”, a transmis ISU Iași.

În curtea Maternității „Elena Doamna” Iași, autovehiculele sunt parcate alandala, încât accesul autospecialelor de intervenție este îngreunat.

„Prin modul de parcare a autovehiculelor în incinta spitalului nu se asigură, în mod permanent, accesul facil al autospecialelor de intervenție și evacuarea operativă a autovehiculelor, fiind îngreunată intervenția în cazul producerii unui incendiu”, este o altă problemă descoperită de ISU Iași.

La un simplu control, s-a constatat că stingătoarele din cadrul spitalului nu erau verificate și încărcate. Astfel, nu se putea interveni nici în cazul unui incendiu minor, existând riscurile să se ajungă la adevărate nenorociri.

„Nu sunt respectate prevederile Legii nr. 15 din 29 ianuarie 2016, privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2022, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. O parte dintre mijloacele inițiale de stingere (stingătoare) nu erau verificate și încărcate de către personal autorizat la termenele stabilite de producător, nefiind asigurată prima intervenție operativă. Nu este angajat cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, numit exclusiv pentru această activitate. Nu au fost prezentate documente justificative de planificare și executare a controalelor proprii periodice în scopul deplasării, cunoașterii și înlăturării oricăror stări de pericol ce pot favoriza inițierea sau dezvoltarea incendiilor. Nu se respectă intervalul de timp de maxim de 30 de zile dintre două instruiri periodice, în domeniul situațiilor de urgență, pentru personalul operativ nominalizat”, a transmis ISU Iași.

Unitatea medicală a primit nouă sancțiuni contravenționale

ISU Iași a constatat și că unele uși din cadrul maternității se deschid către interior, iar în cazul unui incendiu se poate crea panică, iar pacienții și angajații nu ar mai putea fi salvați din incinta unității medicale.

„La exploatarea căilor de evacuare s-a constatat că există uși care se deschid în sensul invers al evacuării către exterior. S-a constatat existenta unor uși prevăzute cu praguri și căile de acces și evacuare. Nu au fost făcute lucrări de ignifugare ale șarpantelor podurilor la terminarea perioadei de valabilitate a acestora. La verificarea prin sondaj a panourilor electrice, a dozelor de derivație/conexiuni și a modului în care sunt pozați conductorii/cablurile electrici/e, s-a constatat că există conductori/cabluri care sunt poziționați necorespunzător, sunt supuși acțiunilor mecanice, pozați pe anumite conducte, există legături improvizate, capete neizolate a unor conductori și conexiuni improvizate în afara dozelor, existând pericolul inițierii unui incendiu”, a transmis ISU Iași.

Nici sistemele de detecție a fumului nu funcționează corespunzător.

„Nu se asigură echiparea spațiilor cu mijloace tehnice și de detecție în care se utilizează consumatori de gaz. Centralele de detecție semnalizează defect și nu se asigură gradul de acoperire necesar cu detectoare de fum. Instalațiile de hidranții de incendiu interiori și exteriori nu sunt verificați”, a adăugat ISU Iași.

Pentru toate aceste nereguli, ISU Iași a aplicat unității medicale nouă sancțiuni contravenționale, dintre care opt avertismente și o amendă de 5.000 de lei.

Reporterii BZI au încercat să-l contacteze pe dr. Emil Anton, managerul Maternității „Elena Doamna” Iași, pentru a discuta despre pericolele la care sunt supuși pacienții și angajații spitalului, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Comentarii
  • Din pacate acest domn – Anton Emil nu este si nici nu poate fi un manager in sensul concret al cuvantului, Nu stim care este cu adevarat sarcina lui in spital si din acest motiv suntem ingrijorati cu totii! Daca vorbim doar de nerespectarea masurilor ISU inseamna ca suntem blanzi cu dumnealui, Problemele sunt multiple si din pacate unele cu iz penal.

  • Toate sint cu iz penal. E debandada in toate directiile si sensurile mai ales giratorii. Scuza vesnica e CJ nu lipsa de interes. Incurajarea nesimtirii unora care se simt pe pozitie. Ca sa maturi curtea si sa tai uscaturile din spate nu trebuie acordul CJ.

  • Foile de observație ale pacientelor…..diagnostice false, foi false….la asta te refereai Elena?
    Păi ce dom Petrea Feliciano, juristul lu’ pește, de la CJ nu știe? Păi nevastă sa e asistenta șefă din spital….e complice cu Antontul…

  • Antontul a fost trimis de CJ tocmai pentru a desființa spitalul?
    Păi ăsta e motivul pt care l-au numit pe bețivan?!
    Oricum ăsta se numește spital?! Fiți serioși…..

  • era unul plin de bani,pe nume gabriel martinescu-a muls ca pe o vaca,maternitatea elena doamna,dupa a venit din nou anton,anton cel belit si razbelit!un alcoolist -urla prin maternitatea cuza voda=ca a lucrat si acolo!cand urla spuneai ca rage!rage,ca un animal!mai ,lasa paharul!

  • Bai fraților dr Emil Anton super profi mi a salvat soția și copilul de la moarte, nu aruncati cu noroi.. E doctor nu constructor, nu expert o clădiri. Dar o sa rezolve și acesta problema ca e deștept și va știi sa soluționeze.. Mult succes dl doctor și sănătate!!

  • Pentru Culiță zis Anton:
    Antoane chiar ai început să-ți scrii singur mesaje de laudă…..e clar că ești tu căci în acel spital nu prea te iubește personalul….poate te iubesc 2-3 cu care împărți banii dar NU EȘTI IUBIT!!!!
    PLEACĂ ACASĂ JEGULE!

Adauga un comentariu