Actualitate

Meciurile de la Euro 2020 se joacă cu spectatori. Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat câți fani vor putea sta în tribună

Publicat: 06 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Meciurile de la Euro 2020 se joacă cu spectatori. Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat câți fani vor putea sta în tribună
EURO 2020 se va disputa în acest an, fiind exclusă o nouă amânare sau o anulare a turneului final, și este luată în calcul posibilitatea ca fanii străini să asiste la meciuri.

Ministrul  Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novák, a anunțat astăzi, 6 aprilie 2021, chiar de Ziua Internațională a Sportului, faptul că spectatorii vor putea reveni pe stadioanele de fotbal. Așadar, meciurile de la Euro 2020, care vor avea loc la București, vor avea maximum 13.000 de fani în tribună.

”Ministerul Tineretului și Sportului marchează Ziua internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace printr-o veste îndelung așteptată: meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 se vor defășura cu spectatori în tribune.

Prin aprobarea Memorandumul prezentat de Ministerul Tineretului și Sportului în cadrul ultimei ședințe de guvern, Guvernul României s-a angajat să adopte legislația necesară, astfel încât meciurile din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 organizate în 2021 pe teritoriul României să se poată desfășura cu prezența în tribune a unui număr maxim de 13.000 de spectatori, reprezentând 25% din capacitatea tribunelor Arenei Naționale”, a transmis Carol-Eduard Novák, ministrul Sportului.

Accesul în tribune se va face după anumite reguli

Ministrul Carol-Eduard Novák a precizat că impactul asupra fenomenului sportiv a fost unul devastator din cauza noului coronavirus. Astfel, în urma unor ample dezbateri s-a decis de către Guvernul României ca spectatorii să poată veni în tribunele din Capitală în momentul derulării meciurilor de fotbal de la Euro 2020.

Așadar, cei 13.000 de fani ai fotbalului vor fi testați în ziua meciului.

„Decizia Guvernului României este una justificată, pe fondul angajamentelor asumate de România, având în vedere că exista riscul excluderii din circuitul EURO, ca urmare a deciziei UEFA ca toate meciurile din cadrul turneului să se desfășoare cu spectatori, într-un regim controlat și sigur din punct de vedere al sănătății fanilor.

Angajamentele asumate de țara noastră au presupus investiții cu impact pe termen lung, care au sprijinit puternic economia, într-o perioadă dificilă. Dincolo de impactul economic, impactul asupra fenomenului sportiv, prin stimularea interesului public față de practicarea sportului și creșterea bazei de selecție pentru sportul de performanță au reprezentat argumente puternice în favoarea acestei decizii, alături de experiența acumulată cu prilejul organizării EURO 2020, care va permite organizarea, pe viitor, a altor evenimente importante, ceea ce va genera beneficii considerabile de imagine, pe termen lung.

25% din tribune vor fi ocupate

Structura Locală de Organizare a EURO 2020 la București și Federația Română de Fotbal au pregătit un plan de acces al spectatorilor într-o proporție de 25% din capacitatea Arenei Naționale – locul unde vor fi găzduite cele 4 meciuri atribuite. Pilonii pe care s-a construit acest scenariu sunt:

  1. Fiecare spectator va fi testat și/sau verificat în ziua meciului.
  2. UEFA nu impune testare individuală, dar a dat ca exemplu planul suplimentar de la București, pe care îl susține și la care contribuie financiar.
  3. Suporterii străini care și-au păstrat biletele sunt core fans, astfel încât îi interesează doar meciurile, nu turismul. Există, deci, o probabilitate extrem de redusă ca aceștia să stea mai mult de 48h pe teritoriul României.
  4. Nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special. Este declarat eveniment ”de interes public și de importanță națională” prin HG 1093/2013.

Planul de acces al publicului, avizat de UEFA

În această formă și cu aceste argumente, planul de acces al publicului în proporție de 25% este deja avizat de UEFA, Institutul Național de Sănătate Publică și a întrunit consensul Comitetului Interministerial EURO 2020, la ședința din 3 martie 2021.

“Această decizie a Guvernului României vine să încununeze toate eforturile depuse până acum de țara noastră, atât din punct de vedere financiar, cât și uman și logistic. Avem șansa istorică de a fi parte a unui eveniment sportiv de anvergură și de a demonstra că ne putem onora obligațiile la cele mai înalte standarde de organizare și siguranță sanitară. Spectacolul sportiv rămâne o mare bucurie pentru noi toți, iar calitatea de organizatori este un motiv de recunoaștere a capacității noastre în acest sens, deci de mândrie națională” a declarat Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului.

Adauga un comentariu