Actualitate

Medic Sandra Alexiu: „Vaccinul anticoronavirus de la Pfizer protejează mai bine decât vaccinul antigripal“

Publicat: 12 nov. 2020
Medicul Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov
Medicul Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov

Medicul Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, vorbește despre noul vaccine anticoronavirus anunțat de Pfizer-BioNTech. Medicul Sandra Alexiu spune că vaccinul produs de Pfizer va proteja pe 90 la sută dintre cei vaccinați, o rată mult mai bună decât în cazul vaccinului antigripal sezonier, care are o eficiență de maximum 70 la sută.

Reacția vine după anunțul făcut producătorii vaccinului care au încheiat un contract cu Comisia Europeană pentru achiziționare a 300 de milioane de doze.

Firma producătoare susține că noul vaccin are o eficiență de 90 la sută, au anunțat producătorii.

„Atunci când compania producătoare a anunțat că este eficace în 90 la sută din cazuri înseamnă că dacă vaccinăm populația și o expunem la virus, 90 la sută din populația vaccinată nu va face boala, ceea ce este mai mult chiar decât vaccinul gripal. Vaccinul gripal ne ajută în proporție de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, și undeva în jur de 60-70 la sută, în cazul adulților și a vârstnicilor. De-asta a și fost un entuziasm deosebit când s-a anunțat acest lucru”, a declarat Sandra Alexiu.

Medicul Sandra Alexiu vorbește despre o eficiență foarte bună a vaccinului

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a precizat că rezultatele obținute de cei de la Pfizer dau motive de optimism că acest vaccin va avea eficiență foarte bună.

„Noi discutăm de un studiu care a ajuns la un nivel de 40 și ceva de mii de subiecți, în jur de 45.000, în două loturi: un lot care a primit vaccin și un lot care a primit ser simplu, inert, ser fiziologic sau apă distilată, fără să știe nici doctorii care îi îngrijesc și nici pacienții cine ce a primit. Acest lucru se știe doar de către o comisie independentă care supraveghează să nu existe erori, pentru că orice eroare și orice lucru care se află poate să influențeze studiul.

După ce acești oameni au fost vaccinați, ei au fost expuși la boală și în momentul în care s-a studiat nivelul de anticorpi și felul în au reacționat, s-a constatat că 90 și ceva dintre acești oameni au făcut boala. Se mai studiază acum, mai urmează să fie niște răspunsuri până la 164, s-a și anunțat în comunicat, dar și așa, 164 de oameni care au făcut boala din 45.000 este un lucru foarte bun. Ba mai mult, se pare că acești oameni care au făcut boala sunt din lotul care a primit ser simplu, și nu vaccinul cel nou, ceea ce înseamnă și ne dă motive de optimism că acest vaccin va avea eficiență foarte bună”, a menționat Sandra Alexiu.

Cât va asigura protecție vaccinul anticoronavirus

Medicul opinează că nu se cunoaște încă dacă noul vaccin Pfizer va asigura o protecție îndelungată împotriva COVID-19, dar că vaccinul gripal, trebuie făcut în fiecare an, pentru că eficiența lui este bună, dar durata anticorpilor este doar de un sezon.

„Nu știm însă cât va dura această apărare, pentru că unele vaccinuri, după cum știți, țin o viață întreagă și e nevoie de o singură doză, altele, cum este vaccinul gripal, trebuie să le facem în fiecare an, pentru că eficiența lui este bună, dar durata anticorpilor este doar de un sezon”, atrage atenția medicul de familie.

Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficiență de peste 90%

Pfizer Inc a anunţat luni, 9 noiembrie, că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficienţă de peste 90%, o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni şi a afectat economia lumii, relatează Reuters.

Pfizer şi partenerul german BioNTech SE sunt primii producători de medicamente care anunţă un succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase de securitate şi se aşteaptă să solicite autorizaţia SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului.

Adauga un comentariu