Sanatate

Medicamente pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Ce simptome prezintă și cum se tratează calculii renali?

Publicat: 24 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicamente pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Ce simptome prezintă și cum se tratează calculii renali
Tratementul medicamentos presupune calmarea durerii provocate de calcul și îndepărtarea acestuia.

Ești în căutarea unor medicamente pentru eliminarea pietrelor la rinichi? Ai nimerit cum nu se poate mai bine! În articolul de astăzi, vei descoperi care este tratamentul medicamentos recomandat de medici.

Pietrele la rinichi (sau calculii renali) reprezintă depozite dure de săruri și minerale, care se formează într-unul dintre rinichi sau în ambii. Acestea diferă ca dimensiune, fapt pentru care cele mici pot fi eliminate din organism chiar și fără tratament. În ceea ce privește formațiunile de mari dimensiuni, ele trebuie sparte, pentru a fi mai ușor eliminate pe cale chirurgicală.

În continuare îți vom dezvălui care sunt cele mai bune medicamente pentru eliminarea pietrelor la rinichi.

mai multe pietre la rinichi
Pietrele la rinichi (sau calculii renali) reprezintă depozite dure de săruri și minerale, care se formează într-unul dintre rinichi sau în ambii.

Medicamente pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Iată în ce constă tratamentul medicamentos

Tratementul medicamentos presupune calmarea durerii provocate de calcul și îndepărtarea acestuia. Cele mai eficiente sunt medicamentele antialgice (algocalmin) și antiinflamatoarele nesteroidine (ibuprofen, diclofenac, indomethacin, piroxicam) sau antispasticele (papaverine, No Spa).

Foarte important de precizat este că în timpul crizelor de durere nu este recomandat consumul de lichide. Persoana în cauză trebuie hidratată cu perfuzii.

În funcție de mărimea calculului renal și de simptomatologia cauzată de acesta, tratamentul medicamentos presupune mai multe abordări. Astfel, pietrele mici, care nu provoacă simptome, nu necesită tratament, ci doar supravegherea anuală de către medic. În ceea ce îi privește pe pacienții care se confruntă cu dureri sau alte manifestări, recomandate sunt următoarele medicamente: alfa blocantele (tamsulosin) și blocantele canalelor de calciu (nifedipina).

Mare atenție, însă! Medicamentele au fost prezentate doar în scop informativ. Medicul de specialitate este singurul în măsură să îți prescrie un tratament adecvat.

În cazul în care vorbim despre calculii renali de mari dimensiuni, aceștia trebuie extirpați pe cale chirurgicală, deoarece pot provoca infecții, fapt ce duce la afectarea rinichiului și la punerea în pericol a sănătății persoanei afectate.

o femeie în halat alb cu un bol transparent cu pastile în mână și un pahar cu apă
Cele mai eficiente sunt medicamentele antialgice (algocalmin) și antiinflamatoarele nesteroidine (ibuprofen, diclofenac, indomethacin, piroxicam) sau antispastice (papaverine, No Spa).

Simptomele pietrelor la rinichi. Când trebuie să te prezinți la medic?

Calculii renali pot avea diferite dimensiuni. Acestea variază de la 0,5 mm până la 20 de mm (2 cm). De precizat este faptul că durerea este cu atât mai intensă, cu cât dimensiunea calculului este mai mare. Cele mai întâlnite simptome sunt: durerea intensă în partea de jos a spatelui, durerea vagă, discretă de la nivelul abdomenului (care persistă o perioadă mai lungă de timp sau care nu dispare), hematuria (prezența sângelui în urină), urina de culoare roz, roșie, maronie, greață, vărsături, febră, frisoane, urină cu aspect exterior tulbure, urină urât mirositoare sau dificultate la urinare.

La medic ar trebui să te prezinți în momentul în care își fac apariția durerea și sângele în urină. Aceste simptome necesită un consult de specialitate.

Esențial de menționat este că durerea apare atunci când piatra irită pereții tractului urinar sau îl blochează. Aceasta se instalează brusc și este foarte intensă. Mai mult, este prezentă la mișcare și dispare în momentul în care persoana suferindă este în repaus.

pietre de la rinichi pe un fundal alb
Calculii renali pot avea diferite dimensiuni. Acestea variază de la 0,5 mm până la 20 de mm (2 cm).
Adauga un comentariu