Actualitate

Medici acuzaţi de un comandant că au dat tratament greşit bolnavilor de Covid-19

Publicat: 16 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medici acuzaţi de un comandant că au dat tratament greşit bolnavilor de Covid-19
Marți, 15 februarie, Comandantul Spitalului Militar Central, Generalul Maior Medic Conf. Univ. Florentina Ioniţă Radu, a discutat în cadrul unei conferințe despre acordarea de tratament greșit bolnavilor de Covid

Comandantul Spitalului Militar Central, Generalul Maior Medic Conf. Univ. Florentina Ioniţă Radu, a discutat marţi, 15 februarie, într-o conferinţă de presă online, despre un fenomen îngrijorător desfăşurat în pandemie: foarte mulţi pacienţi bolnavi de Covid-19 au ajuns la spital cu o infecţie care ar fi putut fi foarte greu de gestionat de către medici, şi anume clostridium.

Medicul mai spune că această situaţie a apărut în ultimii doi ani din cauză că boala Covid nu a fost tratată ca o infecţie virală. Aceasta continua cu cazuri ale unor medici care au administrat o paletă de antibiotice în tratatemntul pentru Covid, şi astfel s-a ajuns ca un număr impresionant de pacienţi să ajungă la spital cu infecţia clostridium, ba mai mult, au existat şi decese de pe urma acesteia.

Comandantul Florentina Ioniţă Radu, despre tratamentul greșit al bolnavilor de Covid-19

Medicul a tras un semnal de alarmă asupra administrării antibioticelor ca tratament împotriva Covid-19, ceea ce a determinat ca tot mai mulţi pacienţi să se prezinte la spital cu infecţii de clostridium.

„Este momentul în care să ne dăm seama că antibioticele reprezintă de fapt, că pot reprezenta un pericol, că pot deveni o armă în mâna unor oameni neinstruiţi să spun aşa, unor soldaţi neinstruiţi ca să fiu din zona noastră militară, cred că trebuie să ne preocupe foarte tare”, a spus General Maior Medic Florentina Ioniţă Radu.

Antibioticul este utilizat de către români după bunul plac, dar mai grav, este văzut de unele cadre medicale ca soluţia principală pentru tratarea multor afecţiuni,  dar nu a fost luat în considerare fenomenul ce a fost întâlnit tot mai mult în pandemie, anume decesul din cauza infectării cu clostridium.

„Deci s-a ajuns să avem decese din cauza clostridiumului, ceea ce nu este normal să se întâmple în această perioadă. Antibioticul în mâna unor persoane neavizate pe de o parte, sau unor medici care nu sunt instruiţi suficient cred că ar trebui să ne preocupe foarte tare. Uneori antibioticul este considerat ca un colac de salvare, se spunea puţin mai devreme, că „dacă a plecat de la tine fără antibiotic înseamnă că nu eşti un medic bun”, afirmă medicul.

Așa că, dacă obișnuiți să luați antibiotice atunci când nu sunt cu adevărat necesare, este timpul să vă opriți din acest obicei. Administrarea incorectă a antibioticelor vă expune la o situație mult mai gravă.

Utilizarea excesivă a antibioticelor, sursă a problemelor

S-ar părea că numărul mare de farmacii a condus la consumul iresponsabil de tot mai mare de antibiotice, a continuat Florentina Ioniţă Radu.

”Mi s-a întâmplat ca eu să nu pot să cumpăr un antibiotic, dar şoferul meu să-l cumpere fără reţetă”, a spus medicul.

În cadrul unei conferinţei online din proiectul numit „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Comandantul Spitalului Militar Central a mai adus la cunoştinţa şi efectele utilizării excesive a antibioticelor, dar şi problematica rezistenţei la antimicrobiene, cât şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Toate acestea fiind probleme majore pentru sănătatea publică, şi nu doar în ţara noastră.

Realizat cu fonduri norvegiene, proiectul conţine mai multe ghiduri şi protocoale de specialitate ale unor specialişti de renume din România, despre testarea rezistenţei la antimicrobiene, supravegherea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi prescrierea judicioasă de antibiotice în spitalele selectate.

Pentru început, vor fi supus aprobării Ministerului Sănătăţii, urmând ca mai apoi aceste ghiduri să fie aplicate într-un proiect pilot în 5 spitale din Capitală şi din ţară, iar după un an, ele să poată fi aplicate în spitalele din toată ţara.

Reamintim că marți, 15 februarie, Comandantul Spitalului Militar Central, Generalul Maior Medic Conf. Univ. Florentina Ioniţă Radu, a discutat în cadrul unei conferințe despre acordarea de tratament greșit bolnavilor de Covid.

Adauga un comentariu