Vocea farmacistului

Antibiotice. Cand sunt absolut necesare, cum trebuie luate corect si cand nu functioneaza

Publicat: 07 nov. 2019
antibiotice
antibiotice

Rezistenta la antibiotice este in crestere in ciuda faptului ca numarul retelor prescrise pentru aceste medicamente a scazut. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in Marea Britanie. In ce situatii au efect antibiotice, cum trebuie luate si cand trebuie evitate, afla din randurile de mai jos.

Daca obsinuiti sa luati antibiotice atunci cand nu sunt cu adevarat necesare, este timpul sa va opriti. Administrarea incorecta a antibioticelor va expune la o situatie mult mai grava. „Multi oameni cred ca antibioticele grabesc recuperarea”, spune Marvin Munzu, farmacist principal si expert Jakemans. Dar folosirea antibioticelor pentru tratarea infectiilor virale, consumul excesiv, omisiunea unor doze, nefinalizarea tratamentului sau impartasirea cu alte persoane creste riscul rezistentei la antibiotice.

Se estimeaza ca in Anglia in fiecare an mor 5.000 de persoane ca urmare a faptului ca antibioticele nu mai functioneaza. Din 1984 nu s-au mai dezvoltat noi clase de antibiotice destinate tratamentului uman. „Una din cinci persoane se asteapta la antibiotice atunci cand isi viziteaza medicul”, spune Marvin. Unii medici de familie sunt presati de pacienti care cer astfel de medicamente.

Consum mare si „dupa ureche”, calea spre rezistenta bacteriana

Din pacate, nu exista o modalitate usoara de a calcula de cate ori este prea mult. „Cu cat prescriem si tratam in mod necorespunzator, cu atat vom intalni mai multa rezistenta”, spune dr. Jeff Foster. Iar pericolele suprautilizarii ar putea insemna diferenta dintre viata si moarte. „In calitate de medic infectionist vad de prima data ce se intampla daca antibioticele nu functioneaza – si este infricosator”, spune dr. Chris Van Tulleken de la University College London Hospitals.

„Antibioticele nu sunt doar vitale pentru tratarea infectiilor bacteriene grave, ci sunt necesare pentru a ajuta la alte tratamente precum chimioterapia. Rezistenta este o problema care ne va afecta pe fiecare dintre noi, asa ca toti avem un rol de jucat. In calitate de medici, ni se solicita adesea sa prescriem antibiotice. Pacientii cred ca isi vor vindeca toate bolile. Farmacistul va poate recomanda medicamente care sa va ajute cu simptomele sau durerea”.

Ce sa nu faceti pe durata tratamentului

Luati antibiotice numai daca va sunt prescrise. Foarte important este sa finalizati tratamentul, chiar daca va simtiti mai bine dupa cateva doze. In caz contrar, infectia nu este complet tratata si ar putea reveni. Nu sariti dozele. Daca uitati sa luati o doza, luati-o de indata ce va amintiti, apoi continuati cursul normal. Cu toate acestea, daca este aproape timpul pentru urmatoarea doza, sariti doar doza rata. Nu luati o doza dubla pentru a o compensa pe cea pierduta.

Nu pastrati o parte din antibiotic pentru o eventuala data cand va veti imbolnavi. De asemenea, nu luati un antibiotic care a fost prescris pentru altcineva. Si nu lasati pe nimeni sa va ia din antibiotic, chiar daca simptomele sunt aceleasi.

Cand folosim antibiotice si cand nu funtioneaza

Utilizam astfel de medicamente in infectii ale pielii si ale tractului urinar, infectii toracice, septicemie, meningita, acnee severa, rozacee si infectii generale. Antibioticele nu raspund in majoritatea cazurilor de tuse, in viroze respiratorii, durere in gat, sinzuzita (exceptie cea bacteriana). Racelile se vindeca de obicei intr-o saptamana sau doua, folosind medicamente care tintesc simptomele specifice.

Adauga un comentariu