Actualitate

Medicii de familie reacţionează la anunţul lui Alexandru Rafila referitor la pastilele de iod

Publicat: 09 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii de familie reacţionează la anunţul lui Alexandru Rafila referitor la pastilele de iod
Medicii de familie consideră că anunțul lui Alexandru Rafila va ingreuna procesul medical

Medicii de familie reacționează dur la anunțul lui Alexandru Rafila în care îi îndemna pe români să-și procure pastilele cu iod. Medicii au punctat faptul că nu există o urgență în acest sens și că prioritari sunt românii care necesită ajutor de specialitate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, i-a îndemnat pe români să se ducă repede să-și procure pastilele cu iod. Anunțul a fost văzut de opinia publică drept unul alarmant. Rafila a punctat faptul că tot sistemul este unul funcțional și trebuie să fie folosit.

Ce spun medicii de familie despre anunțul lui Alexandru Rafila despre pastilele cu iod

Medicii de familie consideră că Alexandru Rafila a făcut o greșeală referitor la anunțul despre pastilele de iod. Aceștia susțin, printr-un comunicat oficial că dacă românii se grăbesc să se duce să-și ridice pastilele cu iod, acest lucru va duce la întârzieri pentru pacienții care au probleme curente de sănătate și care vor să ajungă pentru a face o consultație. Întârzierile ar putea dura, de la câteva zile la câteva săptămâni.

” Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului. Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet.” se explică în comunicat.

Medicii de familie precizează faptul că sunt probleme și la sistemul informatic deținut de CNAS care funționează cu întreruperi incă de dimineață. Aceștia și-au prezentat scuze pacienților care întâmpină probleme în acest sens. Menționăm faptul că, pentru a-și procura pastilele cu iod, românii trebuie să se deplaseze inițial la medicul de familie pentru a i se elibera o rețetă medicală. Pe baza rețetei, pastilele cu iod pot fi achiziționate în mod gratuit de la farmacii.

Alexandru Rafila, anunț alarmat despre pasilele cu iod

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în cursul zilei de luni că românii trebuie să se grăbească să-și procure pastilele cu iod. Anunțul a fost văzut alarmant de către opinia publică ce s-a întrebat dacă recentele evenimente de la centrala nucleară Zaporojie. Ministrul a precizat că sistemul este unul funcțional și că medicamentele se află în peste 2500 de farmacii:

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Vă aducem aminte faptul că la centrala nucleară din Zaporojie au avut loc mai multe incidente armate care au pus mari semne de întrebare asupra bunei funcționalități a obiectivului. Mai multe organisme internaționale au reacționat spunând că există un pericol real în ceea ce privește posibilitatea unui incident nuclear care ar declanșa pagube ireversibile. Totuși, autoritățile de la fața locului au transmis că nu există la ora actuală vreun pericol. Așadar, medicii de familie îl critică pe Alexandru Rafila pentru anunțul legat de pastilele cu iod spunând că vor exista pacienți ce necesită cu adevărat ajutor și care vor trebuie să aștepte.

 

 

 

 

Adauga un comentariu