Local

Medicii din cadrul IRO Iaşi efectuează, în luna februarie, mamografii gratuite femeilor din județele Botoşani, Bacău şi Suceava

Publicat: 06 feb. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Medicii din cadrul IRO Iaşi efectuează în luna februarie mamografii gratuite femeilor din județele Botoşani Bacău şi Suceava
Medicii din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași vor efectua, în luna februarie, mamografii gratuite în cadrul unității mobile de screening de cancer mamar, care este dotată cu mamograf digital, femeilor din județele Botoşani, Bacău şi Suceava

Medicii din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași vor efectua, în luna februarie, mamografii gratuite în cadrul unității mobile de screening de cancer mamar, care este dotată cu mamograf digital, pentru femeile din județele Botoşani, Bacău şi Suceava

Astfel, femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, în cadrul proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable, în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării: Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău. Programul se derulează până în decembrie 2023, iar echipa medicală își propune să ajungă în cât mai multe localități din cele 12 județe vizate de proiect.

Mamografii gratuite pentru femeile din județul Botoşani: Ce condiții trebuie să îndeplinească acestea

Într-o singură zi, medicii ieșeni realizează în jur de 48-50 de mamografii. Femeile care doresc să beneficieze de acest serviciu medical se pot programa prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile. De asemenea, se pot programa pentru mamografii gratuite și la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărăriei, nr. 177 A ori la numerele telefon ‪0374.278.803 sau ‪0753.477.774. O mamografie durează, în medie, 8-10 minute, iar femeile trebuie să se prezinte doar cu cartea de identitate și cu o copie după aceasta.

Pot beneficia de mamografii femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Femeile trebuie să nu aibă diagnostic confirmat de cancer mamar, trebuie să fie asimptomatice și să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar. Femeile care doresc să li se facă mamografii gratuite în programul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze și, de asemenea, trebuie să nu fi făcut mamografii în ultimele 12 luni. Totodată, femeile care doresc să beneficieze de mamografii gratuite trebuie să aibă adresa din buletin în unul dintre județele vizate de proiect.

În zilele de 6 și 7 februarie 2023, medicii din cadrul IRO Iași vor efectua mamografii gratuite femeilor din comuna Cristeşti, judeţul Botoşani. Pentru aceasta, unitatea mobilă de screening va staţiona la dispensarul medical din comună. Pe 8 şi 9 februarie 2023, unitatea mobilă de screening de cancer mamar va fi prezentă în curtea primăriei din comuna Suliţa, judeţul Botoşani. În data de 10 februarie vor putea realiza mamografii gratuite femeile din comuna Copălău, judeţul Botoşani. Unitatea mobilă de screening va putea fi găsită în parcarea primăriei.

În luna februarie, medicii din cadrul IRO Iaşi vor efectua mamografii gratuite femeilor din judeţele Bacău şi Botoşani

o persoana careia i se face o mamografie
Pot beneficia de mamografii femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani

În intervalul 13-15 februarie 2023, caravana IRO Iași va staționa în municipiul Rădăuți, județul Suceava, la Casa de Cultură. Pe 16 și 17 februarie 2023, medicii din cadrul IRO Iași vor efectua mamografii gratuite femeilor din orașul Cajvana, județul Suceava, urmând ca, în data de 20 februarie 2023, unitatea mobilă de screening să se deplaseze în comuna Horodniceni, județul Suceava, unde va staționa în curtea dispensarului. Pe 21 și 22 februarie 2023 vor beneficia de mamografii gratuite femeile din municipiul Fălticeni, județul Suceava.

Unitatea mobilă va fi prezentă în curtea Școlii „Cuza”, strada Sucevei, nr. 84. În data de 23 februarie 2023, medicii din cadrul IRO Iași se vor deplasa în orașul Liteni, județul Suceava, iar pe 24 februarie 2023 vor putea fi testate gratuit împotriva cancerului mamar femeile din comuna Forăști, județul Suceava. În ultimele zile ale lunii februarie, unitatea mobilă de screening pentru cancer mamar va fi prezentă în județul Bacău.

Astfel, în data de 27 februarie 2023, unitatea mobilă de screening de cancer mamar a IRO Iași va fi prezentă în curtea Școlii „Regina Maria” din comuna Mănăstirea Cașin, iar, în data de 28 februarie, medicii din cadrul IRO Iaşi vor efectua mamografii gratuite femeilor din comuna Urecheşti, judeţul Bacău.

Comentarii
Adauga un comentariu