Local

Medicii ieșeni se confruntă cu cele mai negre scenarii! Zilnic apar sute de noi cazuri, iar locurile în spitale s-au epuizat. Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Este o perioadă în care facem medicină de dezastru”

Publicat: 13 oct. 2021
Șefa UPU-SMURD și mai multe ambulanțe
Prof. dr. Diana Cimpoeșu vorbește despre situația COVID-19 din spitalele ieșene și redeschiderea unității mobile de la Lețcani

Situație dramatică în spitalele ieșene, sute de noi infectări zilnice și tot mai puține paturi. Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 20 de decese în rândul persoanelor infectate. Ieri, 12 octombrie 2021, în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași erau internați 24 de pacienți, dintre care 12 cu necesar de oxigen. Medicii ieșeni spun că se află într-o situație extrem de critică și așteaptă redeschiderea spitalului de la Lețcani

Pe data de 12 octombrie 2021 au fost înregistrate 775 de noi cazuri de infectare în județul Iași, iar 764 de pacienți erau internați, dintre care 85 se aflau în secțiile ATI, prezentând forme grave. Alți 62 de pacienți, mai norocoși, au fost externați. Doar în ultimele 24 de ore, în județul Iași au fost raportate 27 de decese în rândul persoanelor infectate. Tot mai mulți pacienți infectați ajung în stare gravă în Unitatea de Primiri Urgențe.

„Douăzeci și patru de pacienți sunt acum cu infecție COVID-19, în Unitatea Primire Urgențe a Spitalului «Sfântul Spiridon». Suntem ceva mai bine decât ieri-dimineață (11 octombrie 2021), când au fost 44, dar dintre aceștia, jumătate, adică 12, sunt pe ventilație mecanică în varianta invazivă, cu intubație sau non-invazivă, pe mască cu presiune pozitivă.

În acest moment, vom transfera un pacient către UPU a Spitalului Militar din Iași, astfel încât să existe un ventilator liber, un ventilator care va putea fi folosit la un pacient cu insuficiență respiratorie de COVID-19 sau orice stare critică non-Covid, pentru că niciodată într-o unitate de primiri urgențe nu poți să știi ce tip de pacient va ajunge. În continuare căutăm și așteptăm locuri în spitalele ieșene. Nu sunt paturi nici pentru pacienții pe oxigen, și nici pentru pacienții care au nevoie de Terapie Intensivă. Îi tratăm aici în urgență, ca în ATI sau într-o secție specială”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Este o perioadă extrem de critică”

Medicii ieșeni spun că această perioadă a pandemiei este una extrem de gravă și se confruntă cu situații la care nu s-ar fi așteptat vreodată. Cu greu găsesc soluții pentru aceste condiții.

„Este o perioadă extrem de critică, este o perioadă în care facem medicină de dezastru în varianta ei de boală infecțioasă cu afectare pandemică și este o perioadă în care facem lucruri pe care nu credeam că le vom face vreodată, găsim soluții pe care nu credeam că le vom găsi vreodată. Oricând faci o instruire și o pregătire, viața în astfel de condiții și medicina în astfel de condiții îți oferă încă ceva în plus și trebuie să găsești niște soluții rapide la niște probleme care apar. Sunt, de exemplu, familii care, având mai mulți membri aflați în urgență, pe un pat ATI, pe ventilație, își exprimă dorința de a nu fi intubați. Încercăm să explicăm medical că decizia de intubare se ia pe criterii medicale”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Spitalul modular de la Lețcani ar putea fi redeschis astăzi

Atât medicii ieșeni, cât și autoritățile își doresc cât mai repede redeschiderea spitalului modular de la Lețcani, deoarece numărul infectărilor este foarte mare și nu mai sunt locuri. Redeschiderea a fost amânată din cauza lipsei stocatorului de oxigen, după ce a fost anunțată pentru data de 12 octombrie 2021.

„Facem eforturi să deschidem spitalul de la Lețcani, se montează stocatorul, se aduc tuburi de oxigen. Încă avem o speranță ca în tura de noapte (marți spre miercuri) să putem transfera acolo câțiva pacienți, maximum 6, cu necesar de oxigen până în 10 litri, care să aibă și backup-ul unui ventilator, dacă starea lor se agravează să poată fi puși pe ventilator, dar care pot fi tratați într-un salon cu un necesar mic sau mediu de oxigen pe fiecare pat. Se fac eforturi și poate mâine reușim să putem transfera și primii pacienți de ATI, astfel încât să existe locuri libere pentru urgențe Covid sau non-Covid. Nu au mai rămas pacienți în ambulanțe în ultimele 24 de ore.

A fost un fenomen care s-a întâmplat în două după-amiezi de weekend. Am reușit să oferim oxigen când nu exista niciun spațiu în spital și nici măcar un scaun. Nouăzeci la sută sunt nevaccinați, iar din toți pacienții pe care i-am avut în UPU, unul singur, care a avut și o evoluție nefavorabilă, era un pacient cu dovadă de vaccinare în iunie 2021”, a adăugat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Comentarii
  • arafat spunea ca el este „pa dazastru” nu pe lege si constitutie :)))
    luati repede ca au adus de alea bune americane:
    odysee.com/@wayoftheworld:7/vaxxedtodeath:4

  • Epidemia evoluează dezastruos sub conducerea „glorioasa” a „comandantului acțiunii”, incompetentul Arafat!! Tratarea și prevenirea unei epidemii de viroze respiratorii NU ESTE MEDICINA DE DEZASTRU, PROȘTILOR!!!

  • auzi desteptule @Un iesean, oamenii aia din ATI nu stau acolo de drag cu mastile pe nas cu o viroza respiratorie.Nu cheama nimeni salvare doar pt o viroza sau chiar daca o cheama nu=l duce nimeni in ATI. Nu va mai dati atotstiutori ca sa impresionati vreo doi-trei prosti care va cred.Poate ajungi acolo si tu si altii ca tine si sa transmiti in direct cum iti e. Si sa va punasa va si platiti spitalizarea pt „viroza” aia .

  • Nu pot sa nu observ,,poate asa au primit ordin politic,cum toti ,,eroii,, arunca mortul pe nevaccinati ,sublinind smechereste ca sunt majoritari dand cu subinteles ca sunt vinovati de pandemie.Nooo..nici pomeneala ca au personal spagar si incompetent care sta doar la cafele si pe telefoane,leaga bolnavii de paturi sa nu mai aiba grija lor,nu ai supravegheaza,stau bolnavii cacati si pisati cu orele,fura si mananca din ratia bolnavilor ,noaptea ,,eroii,,dorm de pocnesc ca doar pentru asta statul handicapat si prost da spor de noapte,multi ,,eroi,,ponteaza ca sunt de servici noaptea dar in realitate dorm pe la casele lor sau stau la clinicile lor private ,medicamente nu au si te trimit smechereste sa cumperi de la farmacii din afara spitalului unde patronii sunt tot ,,eroii,,sau neamurile lor ca doar pentru asta am contribuit la sanatate ani de zile..O mafie de sus pana jos.

  • Daca nu se inchide tara macar o luna vom asista la tragedii de neimaginat .Dar cand esti condus de un presedinte incapabil si niste politicieni corupti pana in maduva oaselor nu putem spera la nimic bun.

Adauga un comentariu