National

Medicii sunt epuizați! Sistemul medical este în colaps

Publicat: 11 aug. 2020
Medicii sunt epuizați! Sistemul medical este în colaps
Medicii sunt epuizați! Sistemul medical este în colaps

Medicii sunt epuizați! Sistemul medical este în colaps.

Medicii fac un apel disperat: „Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala și epuizarea personalului medical. Trebuie scoase la concurs și deblocate posturile în sistemul medical românesc”.

Catălina Poiană, președintele Colegiul Medicilor din Municipiul București,a transmis că „este vitală susținerea examenului de specialitate și să existe posturi pe care medicii să poată fi angajați”, mai ales în această perioadă.

Medicii sunt epuizați! Sistemul medical este în colaps

În acest an, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, examenul pentru obținerea titlului de medic specialist din luna martie nu s-a putut susține. Acest lucru constituie o problemă extrem de gravă, deoarece atât medicii care și-au terminat pregătirea de specialitate, cât și sistemul de sănătate au de suferit. Importante acum sunt resursele umane, iar în acest an trebuie să facem față unui deficit, din păcate.

Potrivit legii, dreptul de liberă practică în România se oferă după ce examenul de medic specialist sau medic rezident a fost susținut. Până în momentul respectiv, aceștia au un drept de liberă practică sub supraveghere. Cătălina Poiană transmite:

„În primul rând trebuie să se susțină examenul de medic specialist în septembrie. Considerăm că o primă soluție rapidă pentru rezolvarea gravei crize de resursă umană din sănătate este ca imediat după examenul de medic specialist să se deblocheze concursurile pe post în spitalele și unitățile sanitare unde medicii sunt deficitari, în primul rând în specialități ca: ATI, medicină de urgență, boli infecțioase, epidemiologie, pneumologie, pediatrie, medicină de laborator etc.

Sunt, din păcate, multe alte specialități care în acest moment sunt deficitare din perspectiva resursei umane și considerăm că o variantă optimă pentru acest moment ar fi deblocarea de urgență a concursurilor, medicii să poată ocupa posturi prin concurs în spitalele și alte instituții medicale care în acest moment au nevoie acută de medici.”

Aceste luni au dus la oboseala și epuizarea personalului medical

„Medicul trebuie să fie acolo unde este nevoie de el și e păcat să avem foarte mulți medici tineri, care nu și-au putut da specialitatea în martie și care vor da acum specialitatea, și să nu aibă post. Dacă în anumite zone există și un medic cu experiență și vin 2-3 tineri specialiști deja se poate construi o echipă care să rezolve acuta problemă de personal din medicina românească, mai ales în zone numite drept >.

Ca reprezentat al celui mai mare colegiu teritorial de medici din România am avut nenumărate discuții și cu reprezentații autorităților și cu alte organizații, dar și cu membrii noștri pentru identificarea de soluții la criza de medici din sănătatea românească. Este bine că avem echipamente. Este bine că s-au făcut investiții, ca de exemplu în zona de ATI, dar ce facem cu resursa umană din zona de ATI de exemplu? Am discutat cu colegii noștri, medici din spitale, cabinete, policlinici și ambulatorii.Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala și epuizarea personalului medical”, a comunicat Cătălina Poiană.

Se dorește ca examenul să se desfășoare în luna septembrie

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București este de părere că examenul pentru obținerea titlului de medic specialist trebuie să se desfășoare în septembrie și imediat organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de medici acolo unde este nevoie. De asemenea, detașarea poate fi o soluție de moment, care nu va dura mult. „Soluția viabilă, din perspectiva noastră, este deblocarea posturilor pentru medici”.

„În acest moment, mai ales în spitalele COVID și suport COVID, dar nu numai, medicii sunt obosiți, unii sunt epuizați, au fost și sunt în prima linie, dar nu numai a pandemiei de COVID-19, ci în prima linie a sistemului medical românesc”, afirmă reprezentanții Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București, care avertizează că urmează încă o perioadă foarte grea, pentru că va începe din toamnă sezonul de gripă și se vor suprapune, probabil, gripa și COVID-19, ceea ce va reprezenta o si mai mare provocare și foarte multe resurse umane angrenate.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București evidențiază însă că atât examenul de specialitate, cât și organizarea de concursuri pentru personalul medical, este necesar să se realizeze cu respectarea tuturor măsurilor și recomandărilor, dată fiind situația epidemiologică.

„Dacă vrem se poate! Și, DA, avem nevoie de medici în medicina românească”, au subliniat reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Comentarii
Adauga un comentariu