National

Medicul Andrei Baciu: „De la 1 iunie putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor”

Publicat: 18 apr. 2021
Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV cu mască

Duminică, 18 aprilie, medicul Andrei Baciu a fost invitat la Antena 3, unde a anunțat că România ar putea scăpa de restricţii începând cu 1 iunie.

Andrei Baciu este secretarul de stat căruia prim-ministrul Florin Cîțu i-a delegat atribuţiile interimare la Ministerul Sănătăţii. Acesta a confirmat, la Antena 3, faptul că relaxarea restricţiilor va fi posibilă în aproximativ două luni, mai exact pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului.

Andrei Baciu: „De la 1 iunie putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor”

Întrebat despre situația României din prezent, medicul Andrei Baciu a precizat următoarele:

„Este esenţial să le putem oferi tuturor pacienţilor din România, serviciile medicale de care au nevoie, pentru că vedem că acest virus are un impact extraordinar de mare şi practic, nu cruţă pe nimeni. Veşti bune ca urmare a acestor demersuri sunt că, totuşi, au fost identificate foarte repede câteva paturi suplimentare. În 2-3 zile au fost identificate şi operaţionalizate deja 12 paturi. Alte 73 de paturi au fost identificate şi se caută soluţii asfel încât să fie operaţionalizate cât mai repede şi toate aceste lucruri, la pachet cu ritmul accelerat cu care se desfăşoară vaccinarea.

Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că uşor-uşor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor şi la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o aşteptăm cu toţii, de foarte mult timp”, a anunţat Andrei Baciu, duminică, în exclusivitate la Antena 3.

Totodată, vineri, Andrei Baciu declara că relaxarea restricţiilor în termen de două luni, anunţată anterior de Florin Cîţu, este „obiectivul premierului”.

„Vorbim de obiectivul domnului Cîţu, 10,4 milioane de vaccinaţi în septembrie. Asta înseamnă că 70% din populaţia adultă este imunizată, transmisia virusului va fi mult diminuată iar fenomenul pandemic va fi încheiat”, a spus Andrei Baciu atunci când a fost întrebat despre relaxarea măsurilor anti-pandemie în decurs de două luni.

Florin Cîţu a promis relaxări în cascadă: începerea „normalităţii” din iunie, fără mască din august

În cursul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Victoria, în data de 5 aprilie, premierul Florin Citu a abordat mai multe subiecte. Printre altele, premierul consideră că de la 1 iunie România şi implicit românii vor intra într-o normalitate. Normalitatea s-ar datora campaniei de vaccinare care va căpăta o întreagă amplitudine:

”Analiza durează mai mult dar vom avea și o analiză care să arate implicațiile măsurilor pe care le-am luat în ultima perioadă.

Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, aceasta este primul jalon, primul milestone, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate și am să vă explic la ce mă refer”, a declarat premierul.

Campania de vaccinare, sunt două luni foarte importante pentru noi, luna aprilie și luna mai. În aceste două luni vom aveam 8,3 milioane de doze care intră în România, și sunt foarte importante pentru că, la finalul lunii mai, ar însemna în cel mai pesimist scenariu să avem 5 milioane de persoane vaccinate, și într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate.

5 milioane persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi pentru că reprezintă 35% din populația adultă care trebuie vaccinată și este momentul important, la sfârșitul lunii mai, să vorbim despre revenirea economiei”, sunt câteva din declarațiile premierului.

Adauga un comentariu