Actualitate

Medicul Cătălin Țucureanu explică ce conține vaccinul împotriva COVID-19! Vom avea efecte secundare?

Publicat: 08 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Cătălin Țucureanu explică ce conține vaccinul împotriva COVID-19 Vom avea efecte secundare
CNCAV precizează că 223 de reacții adverse sunt în curs de investigare

Medicul Cătălin Țucureanu explică, într-o intervenţie la un post de televiziune, ce conţine vaccinul împotriva COVID-19. Într-un moment în care există un puternic curent antivaccinist în România, specialistul vorbește, pas cu pas, despre tehnologia care stă la baza vaccinului.

Pe de altă parte, specialistul a vorbit şi despre efectele secundare ale vaccinării dar şi despre mitul că un vaccin trebuie să aibă parte de 10 ani de studii pentru a fi dat pe piață.

Vaccinul împotriva COVID-19 conține săruri dar și ARN Mesager, explică medicul Cătălin Țucureanu

Într-o intervenţie la un post de televiziune, medicul Cătălin Țucureanu explică ce înseamnă tehnologia ARN şi cum este ea folosită în vaccinurile împotriva COVID-19. ARN Mesager este un mesaj prin care învaţa o celulă să construiască o părticică de virus:

”În vaccinurile bazate pe ARN mesager (Pfizer și Modernă – n.r.) avem ARN mesager, care este practic o instrucțiune pe baza căreia celula învață să construiască o părticică a virusului. Părticica aceea nu ne îmbolnăvește, dar oferă elementele de recunoaștere pentru ca sistemul nostru imun să poată să dezvolte un răspuns împotriva virusului. Acest fragmențel de informație este ținut într-un lipid, într-o mică picătură de grăsime.

În afară de asta, găsim elementele care sunt în orice produs injectabil: sunt câteva săruri care au rolul de a menține stabilitatea produsului și cam atât. Mulți se tem că vaccinurile conțin mercur. Nu este adevărat. Anumiți compuși cu mercur sunt folosiți drept conservanți în vaccinuri. În general, s-au folosit foarte mult în trecut, dar acum cam toate vaccinurile de pe piață, la nivel mondial, au eliminat conținutul de mercur

Ce trebuie să spunem e că dacă ar fi să comparăm cu vaccinurile pe care le-am făcut noi în copilărie, aceste vaccinuri sunt mult, mult mai curate și mai bine definite. Compoziția lor chimică este mult mai clară decât a unui vaccin de generație veche, care era obținut prin „creșterea” microbului respectiv, după care inactivarea lui, a explicat Cătălin Țucureanu.

Ce efecte secundare poate da vaccinul împotriva COVID-19

Mulţi români evită să se vaccineze de teama unor eventuale efecte secundare date de vaccin pe termen lung. Totuşi, acest mit este unul gresit pentru că la cele două tehnologii de producere a vaccinurilor autorizate în România, ambele au zeci de ani de experiență în spate și ambele au mai fost în studii clinice. Deci, există persoane care au fost vaccinate cu foarte mult timp în urmă cu vaccinuri bazate pe aceste tehnologii, în cadrul studiilor clinice.

În plus, dacă e să ne uităm la toată istoria, cel puțin să luăm ultimii zeci de ani de dezvoltare, de utilizare a vaccinurilor, efectele adverse nu sunt observate decât pe o perioadă foarte apropiată de momentul vaccinării – să zicem primele câteva zile.

Efectele secundare experimentate de americani de la a treia doză de vaccin COVID-19 sunt similare cu cele de la a doua doză, potrivit unui studiu publicat marți de la Centers for Disease Control and Prevention. Cercetarea oferă o perspectivă asupra siguranței vaccinurilor suplimentare de vaccin pe măsură ce Statele Unite lansează un program de regim de rapel pentru adulții în vârstă și pentru lucrătorii cu locuri de muncă cu risc ridicat.

În urmă cu aproximativ 2 luni, în România a a început campania de vaccinare cu a treia doză. Vaccinarea este la liber, fără programare, dar prioritate au persoanele cu risc crescut și care lucrează în domenii cu risc crescut de infectare

Adauga un comentariu