Local

Medicul de la Rădăuţi, internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi. Dr. Andi Radu Agrosoaie declanşase o alertă falsă despre un caz de variola maimuţei

Publicat: 24 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul de la Rădăuţi internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi. Dr. Andi Radu Agrosoaie declanşase o alertă falsă despre un caz de variola maimuţei
Dr. Andi Radu Agrosoaie, medicul infecționist de la Spitalul Municipal Rădăuți, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași

Dr. Andi Radu Agrosoaie, medicul de la Rădăuţi, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, după ce a făcut o criză de furie şi şi-a atacat colegii şi pacienţii. Medicul infecţionist a declanşat o alertă falsă, la nivel naţional, de variolă maimuţei. Acesta a menţionat că s-a înregistrat primul caz cu această infecţie, însă ulterior s-a dovedit faptul că pacientul era diagnosticat cu varicelă.

Vă aducem aminte că variola maimuței s-a răspândit în Europa și SUA, iar medicii ieșeni au oferit mai multe informații despre această boală.

Medicul de la Rădăuţi a fost internat la Socola Iaşi, după ce a declanşat o alertă falsă cu variola maimuţei

Managerul Spitalului Municipal, Dan Vatră, a spus luni dimineață, 23 mai 2022, faptul că medicul care a transmis informaţii eronate cu privire la un caz de variolă maimuţei la nivel naţional a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi. Acesta a suferit o criză de furie şi a atacat mai multe persoane.

Scandalul a continuat, a bruscat o pacientă şi câteva asistente, iar mai apoi s-a urcat pe o cabină a unui vehicul de la salubritate şi a mai dorit să coboare.

„Am chemat poliția și pază și l-am izolat la Psihiatrie, la noi în spital. Urmează să fie transferat cu pază la Spitalul Universitar de Psihiatrie Socola din Iași”, a precizat managerul Dan Vatră, potrivit monitorulsv.ro.

Reamintim faptul că luni dimineață ar fi trebuit să se desfășoare o anchetă internă la spitalul din Rădăuți, după ce medicul Radu Agrosoaie a postat pe pagina sa de Facebook fotografia unei paciente care avea o erupție pe față.

„Suspiciune de VARIOLĂ. Spitalul Rădăuți secția boli infecțioase. Primul caz în România. Izolăm, tratăm. Am anunțat Ministrul Sănătății”, se arată în textul publicat pe Facebook de dr. Radu Agrosoaie.

DSP Suceava şi Ministerul Sănătăţii au investigat cazul

În urma textului publicat de medicul de la Spitalul din Rădăuţi, managerul spitalului, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Ministerul Sănătății s-au sesizat şi au investigat cazul. În schimb, ulterior au transmis că din ancheta epidemiologică a rezultat clar că pacientă, în vârstă de 49 de ani, are varicelă (vărsat de vânt), la fel ca cei doi copii ai ei, nicidecum variolă.

Comparativ cu copiii, femeia a făcut o formă agresivă de vărsat de vânt și a mers la spital la Rădăuți. Aici medicul infecționist Andi Radu Agrosoaie a menţionat că este suspectă variola maimuței, nu banala varicelă și a scris asta pe Facebook.

Ce a transmis dr. Alexandru Rafila, despre suspiciunea de variolă maimuţei în România

Duminicăm 22 mai 2022, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un comunicat prin care a infirmat cele spuse de medicul infecționist de la Rădăuți, argumentând că „pe teritoriul României nu a fost înregistrat nici un caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire”.

„Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele: Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copiii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de Boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu. Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”, a transmis dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Medicul de la Rădăuți, Radu Agrosoaie, are aproximativ 40 de ani și a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, după ce a suferit o criză de furie.

Adauga un comentariu