Titlurile zilei

Medicul din Iași care a introdus morfina în tratarea pacienților cu boli grave a murit! Prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu a muncit aproape 60 de ani la găsirea unor soluții pentru a alina durerea bolnavilor- GALERIE FOTO

Publicat: 12 oct. 2021
Imagini cu prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, Universitatea de Medicină și Farmacie
Prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, unul dintre puținii medici de o valoare indiscutabilă care au ales să rămână în țară pentru a face performanță în cercetarea de cel mai înalt nivel internațional care ar fi împlinit săptămâna aceasta, pe 16 octombrie 2021, 80 de ani

Comunitatea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași și mediul academic național au fost zguduite de moartea prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu. Acesta ar fi împlinit săptămâna aceasta, pe 16 octombrie 2021, 80 de ani. A fost și va rămâne unul dintre puținii medici de o valoare indiscutabilă care au ales să rămână în țară pentru a face performanță în cercetarea de cel mai înalt nivel internațional. Acesta suferea de grave probleme la inimă. Dumnezeul să-l odihnească în pace!

Mediul academic din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, respectiv lumea medicală națională este în doliu! Prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu a murit. El ar fi împlinit săptămâna aceasta, pe 16 octombrie 2021, 80 de ani. A fost și va rămâne unul dintre puținii medici de o valoare indiscutabilă care au ales să rămână în țară pentru a face performanță în cercetarea de cel mai înalt nivel internațional. Universitarul Ostin C. Mungiu a muncit aproximativ 6 decenii pentru a contribui decisiv la găsirea unei soluții pentru vindecarea canceruluIui. Pentru a-i face pe doctori să conștientizeze cât de important este să trateze durerea unui pacient, profesorul Mungiu a coordonat în anul 2002 singurul Tratat de Algeziologie din România, iar în 2005 a elaborat Legea opioizilor în scopuri medicale. Mai exact, a reglementat folosirea morfinei.

„Nu-mi plac festivismele! Sunt un om realist”

Într-un interviu acordat reporterilor Cotidianului „BZI”, prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu rememora clipe esențiale din viața și cariera sa. Acesta s-a născut la 16 octombrie 1941 în orașul Iași, fiind medicul român care a introdus disciplina algeziologiei, anume studiul durerii, în țara noastră. Acesta a urmat studiile liceale la actualul Colegiu Național „Costache Negruzzi”, respectiv pe cele superioare la UMF Iași. În 1971 a plecat în Statele Unite ale Americii (SUA), unde a lucrat timp de un an în cel mai mare institut de cercetare al cancerului. Din anul 1997 a introdus la UMF algeziologia, pentru ca în 2002 să înființeze un Centru de Studiu și Terapie a Durerii.

„Mie nu-mi plac festivismele, asta deloc, deoarece sunt și voi rămâne un om realist. Pentru mine, totul a început de la «durerea» pe care ți-o oferă viața. Părinții mei au fost nevoiți să fugă din Basarabia… Tatăl meu m-a întrebat ce vreau să mă fac după terminarea liceului! Eu am spus că vreau să fiu diplomat sau să ma duc la Istorie… Tot el mi-a spus, având în vedere că discuția era în anul 1956, că dacă urmez Istoria, va trebui să număr porcii sau să fac politică. El mi-a spus să fac Medicină, pentru că așa ar fi mai bine. Și, drept urmare, din 1957, am rămas în Universitatea de Medicină din Iași”, sintetiza profesorul Mungiu motivul care l-a convins să aleagă o carieră medicală.

Aventura tânărului Mungiu în State

Chiar dacă ar fi trebuit să aleagă o carieră de chirurg, o serie de experiențe pe care le-a avut ca intern l-au convins că singura cale pentru a face ceva în Medicină este să facă cercetare.

„Aici, întâmplarea are rolul ei! Atunci (1971- n.r.) eram un tânăr de 29 de ani, care-mi luasem doctoratul și am reușit să obțin o bursă Fulbright în Statele Unite, la New York University, la Buffalo… E un oraș pe malul fluviului Niagara, loc unde a fost fondat primul Institut de Studiere a Cancerului. A fost o schimbare formidabilă pentru mine și am făcut eforturi extraordinare ca să-i ajung din urmă pe cei de acolo. Am făcut o muncă infernală și am văzut totuși că aveau și puncte slabe acolo, pentru că ei nu erau medici la origine, ei erau cercetători. Văzând că am găsit aceste lucruri, m-au solicitat să-i ajut și să lucrez în plus pe acest segment. Ei beneficiau de o finanțare, infrastructură și un personal extraordinar, fapte care m-au impresionat foarte mult”, mai rememora Mungiu.

A adus primul milion de dolari pe cercetare la UMF Iași

După această experiență în America, profesorul Mungiu s-a întors în țară. Deoarece a avut o serie de idei și opinii care „deranjau” atunci structurile academice de conducere din Universitatea ieșeană, acesta a fost izolat și nu a primit sprijin pentru a inova și dezvolta cercetarea pe zona cancerului. După 1990, a fost omul care a dus primul milion de dolari în cercetarea medicală ieșeană.

„Da, după 1990, eu am reușit să aduc primul milion de dolari în cercetare la UMF Iași. Toți banii au fost cheltuiți pe aparatură, însă rezultatul nu a fost ca în America… Doar doi sau trei dintre tineri au reușit și s-au apropiat de această zonă a cercetării, însă, în rest, mulți s-au pierdut și asta este una dintre marile decepții ale mele. Ca să fac o mică aserțiune, oricum după ce m-am întors din Statele Unite, în anii ’70, am fost primit cu ostilitate și respins pentru ceea ce încercam să fac”, mai povestea reputatul cercetător.

„Atenție la ce medicamente luați”

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu a fondat inclusiv Laboratorul de Testare a Medicamentului în 1986, existent și astăzi.

„Da, laboratorul a fost fondat în 1986. Dar și atunci a fost foarte greu, având în vedere austeritatea pe care o dicta Ceaușescu pe atunci. Totusi, ușor-ușor, am reușit să pun bazele acestui laborator. Dincolo de toate acestea, citând un mare cercetător și făcând o mică paranteză, «medicamentele sunt otrăvuri care, însă, folosindu-le în anumite doze, ele pot face bine». Trebuie să avem în minte că toate medicamentele pot avea efecte adverse. Ori, acum, când te uiți la televizor, există tot felul de reclame mincinoase, la anumite medicamente, totul este șarlatanie… Totuși, cei care fac șarlatanie sunt și cei care spun că toate plantele fac bine și totul este o intoxicație a publicului. Prin acest mod se drenează în străinătate banii românilor… Nu spun că toate medicamentele nu sunt bune, însă multe dintre ele au efect Placebo, cel care te înșeală”, a mai ținut să arate cercetătorul.

Profesorul Mungiu este tatăl cunoscuților Cristian Mungiu, regizor reputat în toată lumea, și al Alinei Mungiu-Pippidi, politolog român, având ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii
 • Mai sa fie! Cica a reglementat folosirea morfinei?! Hai sa va spun cum a reglementat-o! Sotia mea a murit de cancer undeva la tara! Ma uitam ca prostul la cutia cu morfina pentru ca nu stiam sa-i fac injectia de frica sa nu-i fac si mai rau.Cauta,roaga-te,plateste pe cineva!Apoi a murit! Iar chin sa duci inapoi fiolele ramase ca altfel te mananca puscaria.Aflu acum ca acest profesor a fost angajat si la IRO,la 80 de ani!Pentru ce? Pentru purtat sapca de marinar,barba si o mangaiere pe crestet!

 • Cum a introdus si reglementat Mungica asta morfina, care deja fusese introdusă de un secol ?
  Cum sa stea oamenii la coada la doctorul asta, care nici cabinet n-avea. Și șobolanii fugeau de marele profesor din cauza durerii si suferintei pe care le-o producea sadicul ăsta, cu cercetările lui dezastruoase cu algocalmin și alte toxice și cu sapca de clown medic la Marină, nu la Medicină

 • Ok, sa ne înțelegem. În anii ’70 nu pleca oricine cu bursa în Statele Unite. Trebuia sa ai origini sănătoase și sa ai acordul securității, ceea ce înseamnă să fii un activ colaborator. Desigur ca ,după aceadta bursa, a fost izolat, dar nu pentru vederile lui progresiste care deranjau ci pentru ca toată lumea a înțeles cât de bun colaborator era cu securitatea. Asta este adevărul. Însă, sa-i fue țărână ușoară și Dumbezeu sa-l ierte.

 • Asa este Antime, perfect adevărat.
  Să-i fie țărâna ușoară și împăcat ca nu l-au arajat securitatea și colegii pe care i-a turnat

 • Alegem sa aruncam cu noroi în persoane care au adus un plus societății in trăim. Cu atât mai mult cu cât nu le cunoaștem… Ne meritam soarta! Știm sa alegem modele și sa le ridicam la rang de vedete: a se vedea cazul Sosoaca, etc… PIOS OMAGIU CELUI CARE A FOST PROF. DR. OSTIN MUNGIU.
  În astfel de momentele poate nu ar strica
  o moderare a comentariilor… sau dorinta pentru cât mai multe vizualizări e mai importantă comparativ cu însemnătatea momentului….

 • Mai Dan capitan de span! Nu ti-e rusine? Cum sa moderezi comentariile cand eu l-am vazut pe acest decedat cand era viu cu sapca de marina si barba-n ton iar el cica modera durerea.Durerea sotiei mele,mai Dan neica nimeni care n-a fost internata o zi in 11 ani de cancer,iar mortul cand era viu la 80 de ani primea salariu de la IRO pentru ce? Pentru purtat sapca si barba!

Adauga un comentariu