Titlurile zilei

Cele mai cumpărate medicamente împotriva COVID-19 s-au dovedit a fi ineficiente. Ieșenii au luat vitamina C și Zinc atât pentru prevenție, cât și pentru a scăpa de coronavirus. Medicii spun că pacienții s-au ales doar cu reacții adverse

Publicat: 20 feb. 2021
Medicul Ionuț Nistor -pastile de Zinc și vitamina C
Conf. dr. Ionuț Nistor, medic nefrolog din Iași, susține că suplimentele de vitamina C și Zinc sunt ineficiente în tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus

Zinc și vitamina C, două dintre suplimentele administrate pacienților infectați cu coronavirus, s-au dovedit ineficiente. Rezultatele studiilor realizate de specialiști străini sunt susținute și de medicii ieșeni care spun că banii cheltuiți pe aceste medicamente au fost irosiți. Dozajul ridicat poate produce și o serie de reacții adverse

Un studiu realizat în America pe pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus a testat eficiența suplimentelor de Zinc și vitamina C. Timp de aproape 5 luni, în anul 2020, mai mulți specialiști au cercetat evoluția tratamentului cu aceste medicamente în rândul a patru grupuri de pacienți, în total fiind 214 participanți. Studiul publicat în revista „Jama Network” a fost analizat și de conf. dr. Ionuț Nistor, medic la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași care susține aceeași concluzie, și anume că administrarea suplimentelor cu Zinc și vitamina C nu este eficientă în tratamentul simptomelor infecției cu SARS-CoV-2. În perioada pandemiei COVID-19, aceste medicamente au fost cel mai frecvent cumpărate de clienții farmaciilor. Unii au ales pentru prevenție, alții au cumpărat pentru rudele infectate cu coronavirus și aflate în carantină. Eficiența lor însă nu a fost dovedită până în prezent în astfel de situații.

Conf. dr. Ionuț Nistor: „Suplimentele cu Zinc și vitamina C nu s-au dovedit utile în studiile clinice”

Studiul prezentat în revista „Jama Network” este denumit „COVID de la A la Z”. Scopul cercetărilor a fost să determine dacă pacienții tratați cu Zinc și acid ascorbic (vitamina C) sau cu ambele vor avea simptomele infecției cu coronavirus pentru mai puțin timp. În comparație cu un grup placebo, care nu a primit aceste suplimente, studiul a demonstrat faptul că simptomatologia nu este redusă la un timp mai scurt.

„Există recomandările generale de tratament pentru pacienți infectați cu coronavirus, printre care se regăsesc și suplimentele de vitamina C, care au efect antiinflamator, și suplimentele cu Zinc, care contribuie la creșterea imunității. Din păcate, sunt foarte multe persoane care au luat aceste medicamente pentru a trata simptomele infecției cu coronavirus fară a avea un efect, asta pentru că nu s-au dovedit utile nici în studiile clinice. În revista „Jama” a fost publicat un studiu realizat pe 4 grupuri de pacienți. Un grup a primit doar vitamina C, al doilea doar suplimente cu Zinc, o parte am primit ambele și a fost și grupul placebo. Din păcate, după 10 zile, cei care au primit aceste suplimente nu au avut o ameliorare a simptomelor și nici perioada de spitalizare nu a fost redusă în mod semnificativ”, spune conf. dr. Ionuț Nistor, medic nefrolog al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași.

Banii „aruncați” pe medicamente care pot produce efecte adverse

În timp ce unii medicii recomandă pacienților medicamente cu Zinc și vitamina C în lupta cu COVID-19, alte păreri vin de la cei care discută despre efectele pe termen lung ale dozelor mari administrate în ultimele 11 luni. În studiul menționat se arată că nici dozele mici, nici cele mari nu modifică starea pacienților. Există însă o serie de reacții adverse posibile precizate de specialiști după administrarea de doze mari. De la suplimentele de zinc apare un gust metalic, senzație de gură uscată sau intoleranță gastrointestinală. În urma studiului, o parte dintre participanții care au primit suplimente de vitamina C au avut o serie de efecte adverse precum: greață, diaree și crampe stomacale.

„Într-adevăr, nu a fost un studiu foarte amblu, însă astfel de cercetări legate de eficiența acestor medicamente în tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus lipsesc. Un semnal de alarmă în rândul pacienților este dat de apariția efectelor adverse digestive, tulburările de tranzit, dureri abdominale care apar după administrarea de suplimente pe bază de Zinc. Concret, adiministrarea acestor suplimente nu este susținută de dovezi, tot ce pot determina în astfel de situații sunt niște cheltuieli în plus și potențiale efecte adverse legate de aceste suplimente”, susține conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C.I. Parhon”.

Comentarii
Adauga un comentariu