National

Medicul legist Cristian Stan vorbește despre autopsiile persoanelor decedate de COVID-19: „Majoritatea au avut bronho-pneumonii bacteriene”

Publicat: 08 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul legist Cristian Stan vorbește despre autopsiile persoanelor decedate de COVID-19 Majoritatea au avut bronho-pneumonii bacteriene
Medicul legist Cristian Stan

Duminică, 8 noiembrie, medicul legist, Cristian Stan, a vorbit, la Antena 3, despre autopsiile pe care le-a făcut la persoanele decedate de COVID-19. Acesta a explicat o serie de mecanisme, ce duc la decesul pacienților infectați cu noul coronavirus.

„Infecția cu virusul SARS-CoV-2 este un test de stres, care este dat de natură, organismului uman. Astfel că, orice organism care are deja o patologie cronică preexistentă este mult mai vulnerabil la modificările induse de infecția virală, decât un organism absolut sănătos, al unei persoane tinere. Acesta este primul criteriu. Al doilea criteriu de evaluare a gravității bolii este reactivitatea individuală.”, a declarat Cristian Stan.

Cu toate acestea, au decedat și persoane care nu au avut comorbidități, fiind perfect sănătoase.

„Există persoane care au o vulnerabilitate de genetică, la acțiunea virusului, care determină boala COVID, și acest lucru este demonstrat atât de studiile de genetică efectuate și publicate în revistele internaționale, cât și de constatarea unor cazuri, nu foarte frecvente, dar de agregare familială, în care mai mulți membri ai aceleiași familii au decedat sau au făcut forme grave de boală, deși unii erau tineri, unii erai vârstnici, unii erau fără comorbidități, dar cu toate acestea au făcut o formă gravă de boală, cel mai frecvent, bineînțeles, formele grave de boală la aceste cazuri fiind determinate de furtuna inflamatorie, așa-numita furtună cito-chimică. ”, a precizat medicul.

Inflamația cheagurilor de sânge determină dereglările organismului

„Din punct de vedere al principalelor mecanisme, care determină dereglările organismului, una dintre ele este, cronologic vorbind, inflamația vaselor de sânge și lezarea pereților interni ai acestora, urmată apoi de apariția micro-trombilor, care se pot uni și cheagurile de sânge și care pot forma și trombi mai mari. După care urmează această frutună inflamatorie, care la marea majoritate a pacienților este o furtună cito-chimică, dar nu numai citochinele sunt implicate în apariția acestei inflamații generalizate și există și o anumită categorie de cazuri, unde inflamația se produce, mai ales, la nivelul unor organe vitale, care deja aveau boli anterioare.

Există mai multe ipoteze, una dintre ele spune că procesele inflamatorii cronice atrag agresivitatea virală, altele că există comunicări, în care bolile metabolice se consideră că sunt cele care stimulează acțiunea virusului, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, dar datele științifice sunt enorm de multe și rezultatele sunt foarte diferite în studii, făcute de colective diferite și atunci e greu de stabilit un caz unic.”

Din ce cauză au murit persoanele cărora li s-a făcut autopsie?

Medicul legist face lumină și vorbește clar despre cauzele din cauza cărora au murit persoanele depistate pozitiv cu SARS-CoV-2.

„Majoritatea au avut bronho-pneumonii bacteriene, suprapuse peste pneumopatia inițială virală, dar au avut supraviețuire de ordinul săptămânilor, și aceasta este evoluția, oarecum normală, a acestei infecții virale.”

„Cei 80% care sunt intubați decedează din mai multe cauze. Pot deceda din cauza bolii pulmonare, care determină hipoxie generalizată, hipoxie cerebrală și duce la deces. Pot deceda din cauza insuficienței multiple de organ, care constituie una din complicațiile des întâlnite în boala COVID. Această insuficiență multiplă de organ poate fi rezultatul mai multor mecanisme patogenice, deci poate fi consecința dezechilibrului unui organ vital, ficat, rinichi, care antrenează dezechilibre ale tuturor organelor vitale. Poate să fie determinată de un dezechilibru major al unuia dintre organele vitale, totuși ficatul pare a fi unul dintre organele cel mai puțin afectat. Acest lucru este paradoxal, deoarece este cel mai implicat în apărarea imună și în apărarea anti-infecțioasă a organismului.”, a declarat Cristian Stan.

Adauga un comentariu