National

Medicul militar Valeriu Gheorghiță anunță accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID

Publicat: 11 ian. 2021
accelerarea campaniei vaccinare anti-COVID
Col. Valeriu Gheorghiță consideră că vaccinarea anti-COVID în România se derulează în condiții optime

Recent, medicul militar col. Valeriu Gheorghiță a precizat că se dorește accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID pentru români. Mai mult, după jumătatea lunii ianuarie debutează cea de-a doua etapă de imunizare. Totodată, cât de curând va fi făcută publică lista cu bolile cronice care se pretează vaccinării.

Țara noastră este pe cale să intre în linie dreaptă în privința imunizării contra temutului virus SARS-CoV-19. Astfel, cât de curând ar urma să debuteze cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID, iar coordonatorul campaniei naționale de imunizare a făcut anumite precizări în acest sens. Practic se dorește o accelerare a etapelor de vaccinare, datorită faptului că debutul campaniei nu a întâmpinat probleme semnificative.

„Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare având în vedere faptul că am început mai devreme decât preconizam”, a precizat col. Valeriu Gheorghiţă.

Accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID

Valeriu Gheorghiță a făcut precizări uluitoare în privința vaccinului împotriva coronavirus. Acesta a anunțat și de când începe derularea accelerată a imunizării în țara noastră. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, anunţă că autorităţile şi-au propus un ritm mai alert al campaniei de vaccinare, având în vedere că aceasta a debutat înaintea termenului estimat în luna decembrie.

Totodată, col. Gheorghiţă a precizat că după data de 15 ianuarie se intră în cea de-a doua etapă a vaccinării. Mai mult, la începutul săptămânii viitoare va fi făcută publică lista cu bolile cronice care se pretează vaccinării.

„Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare având în vedere faptul că am început mai devreme decât preconizam. După cum ştim, estimam în perioada lunii decembrie o începere a campaniei de vaccinare după jumătatea lunii ianuarie. Am început la sfârşit de decembrie, motiv pentru care vom începe mai repede şi etapa a doua, aşa cum am anunţat deja, din a doua jumătate a lunii ianuarie. Practic, după 15 ianuarie, vom începe vaccinarea persoanelor din etapa a doua, începând cu beneficiarii care se află internaţi în centrele medico-sociale, rezidenţiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficienţă renală cronică în stadiul de hemodializă.

Dezvoltăm un sistem prin care persoanele, după ce pleacă din staţiia de hemodializă, să fie transportate cu aceleaşi mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate şi ulterior se va urma traseul obişnuit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Tot mai multă lume va fi vaccinată până pe 15 ianuarie

Acesta a menţionat că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că de luni va fi făcută publică lista pentru persoanele cu boli cronice care vor intra în etapa a doua a vaccinării, decizia cu privire la acestea fiind luată în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunţat şi că cei care se încadrează în prima etapă a vaccinării se pot programa prin intermediul unor dispecerate care sunt puse în funcţiune la nivelul judeţelor.

„Au fost câteva momente în perioada iniţială în care platforma de programare a fost desincronizată cu activitatea centrelor de vaccinare, din cauza faptului că o mare parte dintre centre nu au intrat în activitate decât după data de 4 ianuarie. De la acel moment lucrurile s-au corectat, în momentul de faţă sistemul de programare merge bine iar, ca soluţie de backup pentru persoanele care nu au reuşit să-şi facă programare, sunt operaţionalizate serviciile de call-center din fiecare judeţ, în care personalul este instruit încât să poată rezolva orice problemă care rezidă din programare, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru persoanele fizice din prima etapă a strategiei de vaccinare”, a adăugat medicul.

Așadar, accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID anunțată de col. Valeriu Gheorghiță este un semnal că imunizarea populației se înscrie pe un făgaș normal.
Adauga un comentariu