Actualitate

Medicul Octavian Jurma, despre varianta Omicron: „Omicron demonstrează că poate disloca Delta aproape la fel de repede în Marea Britanie ca în Africa de Sud”

Publicat: 07 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Octavian Jurma despre varianta Omicron Omicron demonstrează că poate disloca Delta aproape la fel de repede în Marea Britanie ca în Africa de Sud
Octavian Jurma

Medicul Octavian Jurma consideră că varianta Omicron a virusului SARS CoV-2 poate produce în Marea Britanie un val cu numeroase infectări. Informația potrivit căreia varianta provoacă forme mai ușoare ale bolii nu este o veste bună pentru români, mai spune specialistul, potrivit Mediafax.

Octavian Jurma a analizat modul în care varianta Omicron a înlăturat varianta Delta în Africa de Sud și în Marea Britanie. Concluzia este că Omicron poate deveni varianta dominantă în Marea Britanie în luna decembrie.

„Omicron demonstrează că poate disloca Delta aproape la fel de repede în Marea Britanie ca în Africa de Sud, deși UK are o populație cu o rată mare de imunizare după boală, dar și după vaccinare. La o rată de dublare de 3 zile, Omicron poate deveni varianta dominantă în UK în 2-3 săptămâni și produce un val care să debuteze la 40,000 de cazuri pe zi în una din cele mai vaccinate/infectate țări din lume”, anunță Jurma, pe Fcebook.

Octavian Jurma mai spune că posibilitatea ca Omicron să provoace cazuri mai ușoare ale bolii reprezintă o veste nu prea bună pentru români.

„Paradoxal, pentru România vestea că Omicron este chiar marginal mai puțin sever decât Delta nu este neapărat o veste bună pentru că asta poate îndemna politicienii să fie și mai puțin responsabili. Aceeași iluzie că valul 4 va fi mai blând în România decât valul 3 a stat la baza „strategiei” de infectare în masă din valul 4 și dezastrul care a urmat și din care încă nu am ieșit cu totul”, a explicat medicul.

Analiza va continua pentru a se stabili dacă Omicron produce curbe diferite de infectare într-o populație vaccinată în comparație cu una puțin vaccinată, dacă vaccinul mai oferă o protecție la fel de ridicată și dacă varianta afectează grupe diferite de vârstă față de Delta.

Valul 5 de COVID-19 va fi cauzat de varianta Omicron

Tulpina Omicron trezeşte noi îngrijorări din partea specialiştilor din România dar şi din lume. De exemplu, Octavian Jurma consideră că țara va avea zeci de mii de cazuri zilnice de infectări cu COVID-19. Acest avertisment vine în contextul în care România are o rată mică de vaccinare, iar noua tulpină este mai periculoasă decât precedentele.

În începutul textului, Octavian Jurma consideră că următorul val, al 5-lea, va fi cauzat de varianta Omicron a COVID-19. Specialistul consideră că totul va începe în aproximativ 4 săptămâni şi că ar putea a avea o creștere abruptă la fel ca în precedentul val pandemic:

„Vă imaginaţi valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România?
Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu uşurinţă şi în România într-o singură lună. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea şcolilor în format fizic în ianuarie va avea iarăşi rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum.
Rugaţi-vă ca acest val să nu fie urmat de o creştere la fel de abruptă şi de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4 săptămâni.
Rugaţi-vă şi vaccinaţi-vă. Nu vă pariaţi viaţa şi santatea pe speranţa că varianta Omicron este mai blândă”, a transmis Octavian Jurma, pe Facebook.

Octavian Jurma consideră că România va avea zeci de mii de cazuri zilnice de COVID-19

România ar putea trece printr-un scenariu negru, mult mai grav decât în valul 4 al pandemiei de COVID-19. Așadar, specialistul susţine că putem ajunge la zeci de mii de cazuri în fiecare zi dacă politicul nu se implică activ. Octavian Jurma oferă și un tabel al cazurilor de COVID-19 care vor urma în perioada viitoare:

Când va începe discuţia politică despre eventuale măsuri preventive în fata valului 5-Omicron (că tot politicul decide măsurile în continuare)?
Guvernul a anunţat că se pregăteşte să ia măsuri interne după 3 săptămâni de creştere consecutivă.
Ce înseamnă asta în cazul valului 5-Omicron?
Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem spera să ajungem la ieşirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăşi capacitatea de monitorizare după 20,000).
Asta înseamnă că în 3 saptmani valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, şi vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel ca în ultimele 3 valuri”, a mai explicat Octavian Jurma.

Adauga un comentariu