Local

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă legat de pandemia de Coronavirus: Nu testam, suntem condamnaţi

Publicat: 13 aug. 2020
Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă legat de pandemia de Coronavirus
Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă legat de pandemia de Coronavirus

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă legat de pandemia de Coronavirus. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, cunoscutul medic ieşean a afirmat faptul că dacă nu se testează, suntem cu toţi condamnaţi. Conform acestuia, straategia actuală este un eşuată, iar acest lucru se poate vedea din noile recorduri de infectări cu coronavirus

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă legat de pandemia de Coronavirus

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, medicul ieşean considera că strategia este una eşuată, iar acest lucru se poate vedea cu uşurinţă din numărul de infectări cu care se confrunta România în aceste momente. În altă ordine de idei, Tudor Ciuhodaru este de părere că singura strategie care ar putea da roade este testarea existinsa şi graduita a contactilor şi a celor expuşi, chiar dacă sunt asimptomatici. Programul naţional de testare extinsă este singura opţiune sănătoasă, considera medicul:

Nu testăm, suntem condamnați. Strategia actuală este eșuată. O dovedesc noile recorduri de infectări cu coronavirus. Testarea extinsă (!gratuită) a contacților și a celor expuși (chiar asimptomatici), printr-un program național de testare extinsă e sigură opțiune sănătoasă dublată de izolare (! Voluntară) de prevenție și întrerupere a transmiterii acestui virus.

O testare extinsă gratuită (așa cum tot propun dar nimeni nu aude, așa cum fac toate țările ce au succes în controlul pandemiei) dublată de izolare (voluntară! la domiciliu) și anchete epidemiologice prompte ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice și adio măsuri milițienești dar nu se vrea. E mai bine pentru unii așa. Dar…”

În Bulgaria se poate ca să existe un număr de 4 ori mai mic de cazuri

Medicul da şi câteva exemple în legătură cu ţările din regiune care raportează foarte puţine infectări cu Coronavirus. Bulgăria, Grecia dar şi Ungaria sunt câteva exemple de bune practici. Medicul considera ca guvernanţii nu văd că actuala strategie este eşuată:

” 1. Cum poate Bulgaria, care are cam jumătate din locuitorii României, să aibă de 4 ori mai puţini diagnosticaţi şi de 6 ori mai puţini morţi de coronavirus?
2. Dar Grecia, tot cu jumătate din populaţia noastră, cum poate avea de 11 ori mai puţini bolnavi şi decedaţi?
3. Cum reuşeşte Ungaria să aibă, la o populaţie pe jumătate cât România, de aproape 12 ori mai puţine cazuri de Covid-19 şi un sfert din decesele înregistrate la noi?

Cum naiba nu văd acești guvernanți că actuala strategie este eșuată?!

O lăsăm mai moale cu testarea, lungim starea de alertă, unii se îmbogățesc noi suportăm, suferim, murim și sărăcim. Cu ce lozinci o să ieșiți peste vreo lună când vrând, nevrând se va afla adevărul? Și nenorocirea este că tot noi vom suporta pe pielea noastră iresponsabilitatea guvernanților!”

Iată cum ar putea arăta Programul Naţional de Testare Extinsă Gratuită

În încheierea postarii, medicul considera că se poate stopa creşterea doar prin realizarea unui program de testare gratuit existinsa. Tudor Ciuhodaru vine şi cu câteva idei despre cum trebuie să arate acest program şi despre greşelile pe care guvernanţii le fac în acest moment:

” Motivațiile demersului meu privind introducerea unui Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii sunt clare:
1. Nu e suficient să aplici doar metode din Evul Mediu- să le ceri oamenilor să rămână pe veci în case şi să opreşti orice activitate. O spune chiar și OMS ce solicită explicit că autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul.
2. Cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.
3. În continuare testăm puțin și prost. Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală.
4. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare
5. La noi testele sunt extrem de scumpe și extrem de greu de accesat.

Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste!

Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAŞ.

Se aude, domnule ministru? Strategia actuală este eșuată! E chiar așa de greu să aplici măsurile din restul Europei?! Testați, testați, testați și izolați. Eu zic că se poate.” conchide medicul ieşean Tudor Ciuhodaru.

Adauga un comentariu