National

Valeriu Gheorghiță anunță că profesorii vor fi imunizați cu vaccinul de la AstraZeneca

Publicat: 19 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță anunță că profesorii vor fi imunizați cu vaccinul de la AstraZeneca
Colonelul afirmă că situația este în momentul de faţă una „extrem de complicată”, pentru că valul 4 de Covid-19 este unul foarte agresiv

În ultimele zile, în România, din ce în ce mai multe persoane au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca. Din păcate, reacțiile adverse au suferit o creștere covârșitoare, fiind înregistrate câte 200 pe zi. Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19, cele mai multe reacții adverse sunt  la vaccinul AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a anunțat că, începând cu a doua parte a săptămânii viitoare, profesorii vor fi imunizați cu vaccinul de la AstraZeneca. El a declarat că decizia finală va fi luată luni, 22 februarie, iar vaccinarea tuturor cadrelor didactice va dura o săptămână.

Valeriu Gheorghiță: „Noi vrem ca într-o săptămână să finalizăm operațiunea”

Vineri seara, 19 februarie, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că vaccinarea ar putea începe mai repede decât s-a estimat inițial. Astfel că, într-o săptămână, s-ar putea putea finaliza campania, deoarece mai sunt de vaccinat doar 60.000 de cadre didactice în afara celor care sunt programate sau vaccinate.

„Am creat un scenariu astfel încât să putem face vaccinarea începând probabil chiar de săptămâna viitoare. Deși am anunțat de la 1 martie, am făcut o reevaluare, din a doua parte a săptămânii viitoare ar putea începe (…) Noi vrem ca într-o săptămână să finalizăm operațiunea. Luni avem ultima evaluare, finalizăm procedurile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

În plus, profesorii nu vor trebui să se programeze pe platformă, pentru a putea fi vaccinați.

„Nu mai avem nevoie de programare tocmai pentru a nu aștepta eliberarea unui loc în platformă, datele sunt centralizate de fiecare instituție de învățământ și trimise către inspectoratele școlare”, a precizat Gheorghiță.

Cadrele didactice vor fi vaccinate în centre organizate în sediile Casei Corpului Didactic și în universități. Vor fi utilizate vaccinurile AstraZeneca și Pfizer, în așa fel încât să poată fi acoperite toate categoriile de vârstă.

Valeriu Gheorghiță a completat că, probabil, persoanele sub 55 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca.

Ce declara Valeriu Gheorghiță în urmă cu o săptămână

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit vineri, 12 februarie, despre vaccinarea cadrelor medicale. Valeriu Gheorghiță a arătat că se are în vedere un sistem special de vaccinare împotriva COVID-19 pentru profesori care ar putea implementat începând cu 1 Martie. În acest fel, profesorii ar putea fi vaccinați în sala de sport din școlile în care predau.

„Am discutat de mai multe ori cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu. În ianuarie, ne doream să creăm o prioritizare suplimentară la vaccinare pentru personalul din învățământ, dar pentru că am primit mai puțin cu 93.000 de doze, scenariul nu a mai putut fi realizat. Noi luăm în calcul în acest moment și asta pot să vă spun în premieră posibilitatea vaccinării personalului din învățământ cu prioritate prin echipe mobile. Ne dorim să se vaccineze profesorii care iau contact direct cu elevii, personalul din creșe și grădinițe prin echipe mobile.

Valeriu Gheorghiță: „Analizăm locația care ar putea fi potrivită pentru acest demers”

Medicul a subliniat că profesorii ar putea fi vaccinați în sălile de sport ale școlilor unde își desfășoară activitatea sau, dacă nu, în cadrul inspectoratelor școlare.

„Analizăm locația care ar putea fi potrivită pentru acest demers, poate chiar la nivelul unităților de învățământ, poate în sala de sport sau în cadrul inspectoratelor școlare. Ar fi fezabil de la 1 martie să putem pune în aplicare scenariul”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu