National

Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă: „Trebuie să fim foarte precauți în perioada următoare”

Publicat: 02 mart. 2021
doctorul Virgila Musta cu masca de protectie pe fata vorbeste despre fazele bolii covid-19
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara

Marți, 2 martie, la Antena 3, medicul Virgil Musta a avertizat populația să fie tot mai precaută, deoarece varianta britanică a coronavirusului a devenit extrem de contagioasă, iar spitalele riscă se se supraaglomereze.

”A început să crească numărul de cazuri de COVID și bineînțeles și cazurile severe. La ora actuală ne confruntăm cu o presiunde destul de mare pe sistemul de sănătate în județul Timiș. Ne așteptăm la un val. Probabil că tulpina B117 englezească este deja în comunitatea noastră care este mult mai contagioasă și face ca un număr mult mai mare de oameni să se îmbolnăvească. De aceea, eu cred că trebuie să fim foarte precauți în perioada următoare, pentru că această tulpină riscă să ducă la un număr mare de cazuri”, a spus medicul Virgil Musta.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a confirmat existența variantei britanice a virusului SARS-CoV-2 în toată România.

Un al treilea val al pandemiei se apropie cu pași repezi, mai ales că ritmul de vaccinare este unul lent.

Virgil Musta: „Există riscul de a crea un nou val care să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate”

Medicul Virgil Musta este de părere că riscul de a crea un nou val al pandemiei este tot mai mare, fapt ce va pune presiune pe cadrele medicale.

În plus, medicul a confirmat că vaccinurile folosite la noi în țară sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini B.1.1.7. De aceea, este necesară vaccinarea urgentă a cât mai multor persoane.

„România se confruntă în ultimele săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri cu forme severe de boală. Era de așteptat.

Există riscul de a crea un nou val care să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate. Este mai dificil de a pune diagnosticul în cazul variantei britanice: metodele sunt mai scumpe, mai dificile, dar prevenția este aceeași.

Suntem iar în situația de a respecta în mod strict cele 3 reguli de bază: masca, igiena mâinilor și distanțarea.

Și, bineînțeles, să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că vaccinurile folosite la noi în țară sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini B.1.1.7.

Rata de vaccinare e dificil să o influențăm, cu resursele pe care le avem, din cauză că nu primim suficient vaccin pe cât ne-am dori. Și atunci, ce depinde de fiecare dintre noi este să prevenim (…)

Virgil Musta: Trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a nu ne îmbolnăvi

Virgil Musta consideră că suntem, din nou, într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propria sănătate și de sănătatea celor din jur și să încercăm să nu ne îmbolnăvim, pentru că sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare.

De-a lungul anului (de pandemie) societatea noastră a avut momente în care s-a mai strâns șurubul și momente în care s-au mai relaxat restricţiile.

Cred că suntem din nou într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propria sănătate și de celor din jur și să încerce să nu se îmbolnăvească, pentru că sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare.

Rata de transmitere este mult mai mare în cazul variantei britanice. Dacă virusul cu care „ne-am obișnuit” are o rată de contagiozitate de 30-40 la sută, noua tulpină are o rată dublă, 70-80 la sută.

Asta înseamnă că din 10 persoane care iau contact un o persoană bolnavă, 7-8 fac boala, spre deosebire de varianta anterioară, la care 3-4 persoane făceau boala.

Spitalul nostru este plin de persoane din categoriile de risc care, probabil, au lăsat garda jos și au făcut forma severă a bolii”, a spus Virgil Musta la Punctul de întâlnire.

Adauga un comentariu