National

Meditațiile cu elevii de la clasă vor fi interzise. Ce sancțiuni riscă profesorii și care este explicația lui Sorin Cîmpeanu

Publicat: 10 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Meditațiile cu elevii de la clasă vor fi interzise. Ce sancțiuni riscă profesorii și care este explicația lui Sorin Cîmpeanu
Elevii ar putea să fie nevoiți să poarte uniforme când merg la școală

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că sunt interzise mneditațiile la clase. În cazul în care se vor face meditații, profesorii riscă sancțiuni uriașe, iar controalele vor fi făcute de Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC).

În noul proiect de lege pentru învâțământul preuniversitar, este prevăzut faptul că profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă, deoarece sunt abateri disciplinare.

Profesorii care oferă servicii suplimentare elevilor de la clasă vor fi controlați „atunci când aceste situații vor fi semnalate”, a declarat ministrul Educației, în cadrul podcastului Observator.

Sancțiuni pentru meditații

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

– avertisment

– diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni

– suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control

– desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Explicația Ministrului Educației

Ministrul Educației a spus că meditațiile la clasă, din punct de vedere al sitemului de educație, sunt interzise prin lege.

„Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că Ministerul Educației nu are atribuții de control, motiv pentru care va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională.

„Ministerul Educației nu are atribuții de control, din această perspectivă, însă Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională. Persoanele care vor face parte din această comisie, vă asigur, vor fi dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului profesional sau moral”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate”

Verificările se vor face atunci când aceste situații vor fi semnalate, deoarece nu funcționează pe principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare.

„Verificările se vor face atunci când aceste situații vor fi semnalate, da, pentru că altfel nu există posibilitatea instituțională și legală din partea Ministerului Educației să facă astfel de verificări. Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare. În mod sigur nu, pentru că nu ne ocupăm cu aceste aspecte și pentru că dorim să punem lucrurile în regulă în așa fel încât fiecare instituție să se ocupe de ce trebuie să se ocupe. Sunt alte instituții care se ocupă de aspectul acesta, inclusiv de verificare a normelor fiscale”, spune ministrul Educației, potrivit edupedu.ro

Comentarii
Adauga un comentariu