National

Mesaj Ro-Alert în Predeal, care semnalează prezența unui urs. Animalul este considerat periculos

Publicat: 03 feb. 2021
Urs printre copaci în zăpadă
„Atenție, a fost semnalată prezența unui urs în Predeal, B-dul Libertății. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară, informează ISU Brașov.”

Autorităţile din Braşov au emis miercuri, 3 februarie, o avertizare Ro-Alert după ce un urs a fost văzut în Predeal.

„Atenție, a fost semnalată prezența unui urs în Predeal, B-dul Libertății. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. ISU Brașov.”

ISU Brașov a mai trimis trei astfel de mesaje

Ieri, 2 februarie, a mai fost semnalată prezența unui urs în Predeal, pe Pârtia Cocoşul.

De asemenea, duminică, 31 ianuarie, la interval de câteva minute, au fost emise alte două mesaje similare, prin care populaţia era anunţată de prezenţa a doi urşi, unul pe Pârtia Clăbucet şi unul în zona unui hotel, în Predeal.

„Mesaj Ro-Alert pentru prezenţa unui urs pe Pârtia Clăbucet, localitatea Predeal. În zonă se deplasează şi echipajul SMURD”, anunţă ISU Braşov.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, un urs a fost filmat pe pârtia Clăbucet din Predeal, la doar câţiva metri de turişti. Autoritățile din Brașov au declarat că nu a fost necesară izolarea zonei şi că turiştii nu au fost în pericol. Într-un filmuleţ realizat de un turist a fost surprins ursul cum iese din pădure, se opreşte pentru câteva clipe la marginea pârtiei şi, apoi, speriat, fuge înapoi printre copaci.

Schior fugărit de urs pe o pârtie din Predeal

Sâmbătă, un turist care schia pe o pârtie din Predeal a avut ghinionul de a se întâlni cu un urs, care a început să-l urmărească și să alerge după el. Incidentul a fost observat de oamenii care erau în telescaun. Aceștia au încercat să îl avertizeze pe schiorul aflat în pericol.

„Dă-i mai repede, dă-i mai repede! Hai, că te fugărește ursul! Dă-i mai repede! Doamne ferește, nu te mai uita înapoi!” – i-au strigat oamenii din telescaun.

Din fericire, tânărul a scăpat cu viață după întâlnirea neașteptată cu animalul. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmerie, Ion Zaharia, a declarat la Digi24 că turistul a procedat corect atunci când, la un moment dat, a aruncat rucsacul, iar ursul a devenit preocupat să examineze acest obiect, iar pericolul a fost depășit.

Conform spuselor jandarmilor montani, în cursul zilei au fost primite trei apeluri la 112 care semnalau prezența unui urs. Două apeluri se refereau la pârtia Clăbucet, iar un altul la pârtia pe care schia turistul fugărit de animal, o pârtie care, din câte se pare, era închisă. În consecință, autoritățile din Brașov au emis două mesaje Ro-Alert.

Nu este însă prima dată când este semnalată prezența unui urs pe pârtia Clăbucet. Și săptămâna trecută un pui de urs a fost filmat în timp ce traversa o zonă în care se aflau turiști, în apropiere de zona de telescaune.

La fiecare dintre apelurile primite sâmbătă, jandarmii s-au deplasat în zonă cu un ATV cu șenile, iar ursul, speriat probabil de zgomot, s-a refugiat în pădure. Ion Zaharia spune că astfel de incidente nu sunt ieșite din comun, ba chiar anul acesta au fost mai puține decât în anii precedenți.

O variantă luată în calcul acum este relocarea animalului, soluție care a fost aplicată și în anii  trecuți.

Adauga un comentariu