National

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Veteranilor: „Le datorăm nu doar recunoștință și respect, ci și continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic“

Publicat: 11 nov. 2020
Președintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Klaus Iohannis a declarat că eroilor nu li se datorează doar respect, ci și continuitatea pe drumul euro-atlantic.

„Astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, cinstim și onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noștri, care, prin profesionalismul, curajul și dedicarea dovedite în misiunile desfășurate în teatrele de operații, au făcut ca România și Armata României să fie atât de apreciate în întreaga lume.

În această zi specială, comemorăm eroii noștri căzuți la datorie departe de ţară, sub faldurile tricolorului românesc. Durerea familiilor care și-au pierdut fiii, soții, tații, frații în aceste misiuni de luptă nu va putea fi stinsă niciodată, însă ei vor rămâne veșnic în inimile noastre pentru sacrificiul lor suprem.

Acestor eroi le datorăm nu doar recunoștință și respect, ci și continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic. Avem obligația să îi cinstim, să le păstrăm vie memoria în inimile și rugăciunile noastre și să ne ridicăm la înălțimea idealurilor pe care, prin eroismul lor, le-au apărat”, a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis de Ziua Veteranilor: „Vă mulțumesc, dragi și bravi veterani, pentru tot ce ați făcut în slujba Patriei“

Președintele României a subliniat faptul actuala pandemie nu permite organizarea unui eveniment de cinstire și recunoaștere.

„Din păcate, dragi veterani, din cauza pandemiei de COVID-19, nu avem posibilitatea să fim împreună pentru a comemora această zi emblematică și să arătăm recunoștința pe care o purtăm eroilor noștri, dar gândurile noastre se îndreaptă în această zi spre toți Eroii Patriei noastre.

Mulțumesc familiilor militarilor care participă la operații desfășurate sub egida NATO, ONU sau UE în Angola, Afganistan, Irak, Bosnia și Herțegovina, Mali și Kosovo pentru sprijinul acordat celor aflați departe, care contribuie la afirmarea României în cadrul comunității internaționale.

Demni urmași ai valorilor fundamentale ale ostașului român – onoarea, demnitatea, disciplina și solidaritatea –, militarii noștri sunt veritabili ambasadori ai României, acolo unde interesele ţării o cer, fiind apreciați de comandanții şi camarazii lor din statele aliate și partenere pentru profesionalismul, dăruirea și spiritul de sacrificiu pe care le dovedesc la datorie. Vă mulțumesc, dragi și bravi veterani, pentru tot ce ați făcut în slujba Patriei și a poporului român, vă urez multă sănătate și succes deplin în activitate!”, a conchis președintele.

Semnificația Zilei Veteranilor

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Adauga un comentariu