Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a transmis astăzi, 1 decembrie 2021, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale. Universitarul susţine că această zi ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru toată lumea.
„Într-un fel este foarte simplu, Ziua Națională face parte dintre simbolurile naţionale pe care le au toate ţările şi popoarele, alături de drapel, alături de stemă, imn. Simbolurile sunt forme de recunoaștere nu numai între români, dar forme de recunoaştere a românilor și a României pe plan internațional. Ziua Națională ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru toată lumea, așa cum se întâmpla cu 14 iulie la francezi, 4 iulie la americani. Cu toate popoarele din jurul nostru care au câte 2-3 zile naţionale și le cincesc respectând şi prezentul şi trecutul şi viitorul”, a spus preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Aurel Ioan Pop.
Preşedintele Academiei Române, despre Ziua Naţională
Istoricul Ioan Aurel Pop a declarat în exclusivitate pentru BZI, în cadrul unei emisiuni speciale, faptul că la 1 decembrie se sărbătoreşte mult mai mult decât Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
„De 1 decembrie ne gândim în primul rând la țară, iar țara vine de la latinescu terra care înseamnă pământ, e pământul acesta care ne ține pe toți, deocamdată. În același timp este vorba şi de patrie, iar patria este însufleţirea pământului prin oameni, oameni care sunt cei ce ne-au dat nouă viață, și aruncă o privire spre viitor. Ziua națională semnifică perinitatea, sau aşa ar trebui să fie. Firește, nu toţi sunt mulţumiţi cu această zi, în tristeţea care ne înconjoară de o vreme, accentuată şi de această pandemie, dar şi de crizele de tot felul, în această tristețe sunt mulți români care se îndoiesc, se întreabă la ce bun sunt sărbătorile, ceremoniile.
Alţii pun sub semnul întrebării chiar şi data de 1 decembrie. Sigur, într-o lume democratică putem discuta despre fapte. Eu vreau să spun că 1 decembrie este o dată judicios aleasă. Nu sărbătorim la 1 decembrie doar Marea Adunare Națională de la Albă Iulia și unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului cu România ci mult mai mult. Chiar dacă ar fi numai atât, tot merită atenţie pentru că aceste teritorii şi populaţie reprezintă, azi, cam 40% din ce au românii și România. Aproape jumătate de țară s-a unit atunci”, a transmis prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Romane: „Atunci capitala ţării era la Iaşi”
Mai mult decât atât, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a menţionat că românii au reuşit să pună bazele acestui edificiu şi la 1918 bazele au fost încununate cu acoperiş şi scut.
„Repet, momentul de 1 decembrie semnifică încheierea unui proces început în 1918. La 1 decembrie serbăm şi unirea cu Basarabia, într-un moment de mare cumpănă când nimeni nu spera că România va putea ieși din impas. Să ne amintim că atunci capitala țării era la Iași, capitală de refugiu și toți românii erau descumpăniți că cupă marile victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, împrejurările internaţionale nu ne-au fost favorabile, iar cele interne erau teribile. De la tifos și gripă care îşi începuse să îşi facă efectul și totuşi în acel moment de mare deznădejde să unești o provincie românească cu țara.
Apoi, 28 noiembrie, Bucovina ruptă de 144 de ani de trupul de sus al țării venea la matcă cu încrederea în viitorul națiunii. La 1 decembrie sărbătorim toate acestea. La 1 decembrie sărbătorim tot procesul care a început la 24 ianuarie 1859 prin dubla alegere. Se spune că românii nu au avut cuvânt în istorie şi că au ascultat de marile puteri şi nu au ştiut să facă nimic şi prin urmare nu au realizat mai nimic. Iată că la 24 ianuarie, prin dubla alegere, Occidentul a fost pus în fața faptului împlinit. S-au pus bazele acestui edificiu care este România, la 1918 bazele au fost încununate şi cu acoperişul şi cu scutul necesare oricărui edificiu”, a conchis universitarul, în direct la BZI LIVE.
De asemenea, universitarul în Studioul BZI LIVE a transmis și un mesaj pentru întreaga clasă politică din România.