Local

Meseria se moștenește din tată în fiu, dar cine și-ar dori să-și vadă copilul măturând străzi? Ei sunt doi ieșeni cu o poveste aparte

Publicat: 27 mai 2022
Constantin Trofin în timp ce mătură, fiul și nora la fel
 Constantin Trofin și fiul său Mihai Trofin sunt doi ieșeni care mătură străzile din Iași

De mai bine de 10 ani, doi ieșeni, tată și fiu mătură străzile din Iași! Constantin Trofin are 64 de ani, iar fiul său Mihai Trofin, 33, ambii lucrează ca măturători la SC Salubris SA Iași

Un ieșean în vârstă de 64 de ani parcurge zilnic câteva zeci de kilometri pentru a curăța orașul. Constantin Mihai, lucrează ca măturător în cadrul companiei Salubris de 15 ani. Traseul pe care îl parcurge în fiecare zi este: plecarea se face din spatele Mitropoliei de unde este centru de pornire – strada Sf. Andrei, strada Sf. Lazăr, Hotel Europa, strada Costache Negri și se încheie pe strada Anastasie Panu.

„Înainte lucram la o firmă de piese auto. Decât să-i dau cu cheia în cap patronului am zis că mai bine plec de acolo și de 14 ani lucrez la Salubris. La vârsta mea de 64 de ani sunt foarte mulțumit de ceea ce fac acum. Nu e greu, îmi place ceea ce fac și eu nu am fugit niciodată de muncă, indiferent în ce ar fi constatat asta. Îmi respect traseul meu, unde sunt trimis să mătur, acolo mă duc. Mă relaxează asta. Lucrăm în familie aici, pentru că și fiul și nora mea lucrează tot la Salubris, dar în alte centre”, a declarat Constantin Trofin, angajat Salubris Iași.

Mihai Trofin, fiul lui Constantin lucrează și el la Salubris din anul 2007

Meseria de măturător a devenit ca o tradiție în familia Trofin. În cadrul companiei de salubrizare lucrează și fiul lui Constantin, Mihai Trofin. Acesta lucrează ca măturător din anul 2007, iar 8 ani mai târziu s-a angajat și soția lui pe același post.

„Eu m-am angajat la Salubris în 2007, iar soția mea a venit și ea în 2015. Suntem o familie numeroasă care lucrăm în cadrul aceleași companii pentru că ne place. Mai sunt și cumnați, verișori, suntem o familie mare. Îmi place foarte mult să lucrez aici pentru că nu este o muncă foarte grea, avem timp liber, e perfect. De 15 ani sunt la Salubris, doar anul trecut am făcut o pauză din cauza pandemiei. Noi locuim în Tomești și nu aveam cu ce ajunge la Iași. Facem naveta zilnic de la Tomești la Iași pentru a ajunge la muncă. Am 4 copii de crescut și în timpul liber mai lucrez în construcții”, a spus Mihai Trofin, angajat Salubris.

„Aruncă gunoaie în fața mea, și o fac special să mă vadă cum strâng după ei”

La fel ca mulți dintre angajații de la Salubris care de cele mai multe ori sunt catalogați greșit și umiliți pe stradă, la fel a pățit și Constantin Trofin.

„Munca în sine este perfectă pentru mine și pentru vârsta mea, însă oamenii sunt extrem de răi. Nu este zi lăsată de la Dumnezeu să nu mă cert măcar cu unul. Aruncă gunoaie în fața mea, și o fac special să mă vadă cum strâng după ei. Săptămâna trecută în zona Podu Roș, în parcul pensionarilor, strângeam hârtiile de pe bănci și era o bătrână, am luat hârtia și când m-am întors aruncase alta. M-am obișnuit de acum”, a povestit Constantin Trofin, angajat Salubris Iași.

În edițiile anterioare reporterii BZI au prezentat un caz asemănător, cel al Liliana Coțofană care este considerată cea mai apreciată și bine plătită angajată la compania Salubris. Femeia are 51 de ani și lucrează de aproximativ 20 de ani la această societate. În prezent, Liliana Coțofană este omul de încredere al companiei și primește cele mai mari recompense pentru munca prestată. Mihai și Constantin Trofin sunt colegi cu Liliana în cadrul Salubris.
Comentarii
Adauga un comentariu