Economic Local

Mierea vândută în acest an va fi mai scumpă. Apicultorii din Iași spun că producția va fi una bună, dar prețurile vor exploda în această perioadă

Publicat: 30 iun. 2021
Apicultor care verifică albinele dintr-o stupină
Apicultorii din Iași susțin că anul acesta mierea de albine va fi mai scumpă, chiar dacă este producție mai bună față de cea înregistrată anul trecut la salcâm sau tei. Prețurile au explodat deja la mierea de salcâm, care se vinde cu 38 până la 40 de lei kilogramul

Apicultorii din Iași susțin că mierea este mai scumpă în acest an, deși producție este suficientă, comparativ cu anul 2020. Crescătorii de albine au deja pregătite borcanele cu miere de salcâm, iar în această perioadă pregătesc și mierea culeasă de albine din tei. Paradoxal, prețurile vor fi mai mari cu aproximativ 40 la sută, comparativ cu anul 2019

Apicultorii din Iași estimează creșteri ale prețurilor la mierea de salcâm și tei cu cel puțin 40 la sută, deși producția de anul acesta este una bună, comparativ cu anul 2020. Astfel, prețurile au explodat deja la mierea de salcâm, care se vinde cu 38 până la 40 de lei kilogramul. Crescătorii de albine spun că anul acesta este unul bun din punct de vedere al producției, dar chiar și așa, prețurile au crescut, mai ales la mierea bio.

„Păi vă spun că anul trecut mierea la salcâm s-a făcut 35 de lei, până la 50 de lei, kilogramul, de la 30 de lei kilogramul, cât era în 2019. Anul acesta este tot scumpă, chiar dacă producție a fost, nu ne plângem. Eu am văzut că se vinde acum cu 38 de lei kilogramul. Eu termin de cules acum teiul și vom vedea ce prețuri vor fi pe piață ca să vindem și noi la un preț bun și acceptabil pentru clienți, mai ales că avem miere bio, atestată”, susține Relu Cojocaru, apicultor din comuna Popricani, din Iași, care deține 100 de stupi.

Mierea de albine este mai scumpă în acest an chiar dacă producția este mai bună ca în 2020

Cătălin Maxim, un alt apicultor din Iași, cu 120 de stupi, spune că anul acesta va avea o producție la salcâm mult mai bună față de cea de anul trecut, când a fost compromisă aproape în totalitate din cauza ploilor și temperaturilor scăzute. El vrea să obțină atestatul de producător ecologic și să vândă mierea la un preț mai mare.

„Anul acesta cred că dau mierea de salcâm cu 30 de lei kilogramul. Am deja o listă cu niște clienți care vor să cumpere, dar dacă s-ar face niște târguri cred că ar fi mai simplu pentru noi, cei din Iași, să vindem producția. Nu știu de ce e așa scumpă mierea. Cred că s-au scumpit toate și se vede la preț. Poate e o lipsă de miere la nivel mondial și e cerere mare iar unii apicultori profită și măresc prețurile. Ce e drept, am văzut și eu că au sărit prețurile la miere și o să fie și mai mari. Astea sunt semnalele de pe piață la momentul vorbirii”, spune Cătălin Maxim, apicultor din Iași.

Apicultorii din Iași mai pot obține atestatul de producător ecologic, de la Direcția Agricolă

Numărul apicultorilor din Iași care vor să obțină atestatele de producători ecologici a crescut în ultimii ani. Aceștia au depus și în anul 2021 documentele, la Direcția Agricolă Iași, iar dacă vor îndeplini toate condițiile pentru a obține certificarea ecologică vor putea să vândă mierea de albine cu prețuri mai mari. Până în prezent a fost atestată o suprafață cu 228.000 de hectare cu culturi agricole, fructe de pădure, legume, lavandă, dar și ferme zootehnice, sau apicole. Fermierii din Iași care vor să devină producători ecologici mai pot depune cererile la sediul instituției. Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Dacă nu respectă condițiile impuse, riscă să piardă certificarea ecologică, întrucât, în fiecare an, trebuie să facă analize care să dovedească faptul că s-au aplicat tratamente ecologice.

Apicultorii din Iași pot obține banii acordați în Programul Național Apicol, derulat de APIA

Crescărorii de albine din Iași pot solicita ajutoarele financiare în programul apicol derulat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii pot obține banii pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen. De asemenea, mai pot achiziționa încălzitor miere, topitor de ceară, maturator, echipament de protecție apicol, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole, dar și mijloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, mătci și/sau familii de albine. Termenul de depunere a cererilor este sfârșitul lunii iulie 2021. APIA a plătit subvenții în valoare de 120.000 de lei pentru anul de cerere 2020.

Comentarii
  • Acest Relu un soricar care vorbeste lumea cand poate. O „cuwva” care te barfeste peste tot. Feritiva de el, e un zero barat. Lingaii asa se strecoara in dosul pantalonilor celor pusi in functii.
    Relu si ecologia, bio si nebio!

Adauga un comentariu