Mihaela Ciobanu și-a deschis în anul 2015 propria sa afacere în centrul comercial Egros din Iași. Este vorba despre o croitorie în care ieșeanca realizează raiul copiilor, costume de prinți, prințese și alte personaje din desenele animate.
Prin afacerea ei, Mihaela Ciobanu realizează tot felul de rochii de prințese
Mihaela Ciobanu a ales să își deschidă propriul atelier de croitorie după ce a avut un job în același domeniu și și-a dat seama că poate face același lucru, dar pentru ea însăși. Un alt motiv pentru care aceasta a început să realizeze diferite rochii și costume pentru copii a fost chiar cele două fiice ale ei.
„Am deschis afacerea acum 10 ani. Lucram înainte la o croitorie și mi-au spus că, în perioada iernii, ar mai trebui să stau și acasă. M-am dus, am stat două zile și, după, mi-am căutat în altă parte. Era o doamnă care căuta croitor, avea un magazin de haine, de rochii de prințese. N-am crezut atunci că există un magazin cu atât de multe rochii. Eu, pe atunci, le făceam fetelor mele acasă și nu mi-am imaginat că există un magazin unde să mergi să cumperi. Fiind de la țară, chiar nu mi-am imaginat. Cred că am lucrat 5 ani acolo. Eu aveam mașini de cusut acasă și le făceam fetelor mele. Aveam în gând de mult timp să deschid afacerea, dar îmi era frică să încep”, a spus Mihaela Ciobanu.
Cele mai aglomerate perioade ale Mihaelei Ciobanu sunt cele în care copiii au serbări la școală, în general, vara și iarna. Prețurile rochițelor pe care ea le creează se învârt în jurul a 200 de lei.
„Folosesc ca material tulle și îl iau de aici, din centru. Era parcul de copii aproape, am căutat un loc unde să circule copii și părinți, din cauza aceasta am deschis aici, în Egros. Prima rochiță pe care am făcut-o când am deschis standul a fost o rochie cu prințesa Sofia. Cele mai căutate sunt Sofia, Alba ca Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită. În perioada serbărilor, se mai caută buburuze, albinuțe, TinkerBell”, a mai spus croitoreasa ieșeană.
Gabi Bârlădeanu este un alt croitor ieșean care și-a deschis propria afacere după ce a creat zeci de costume pentru actorii Teatrului Național din Iași.
Ieșeanca a devenit croitoreasă abia după ce a avut copii
Mihaela Ciobanu nu și-ar fi dorit să fie croitoreasă, dar bunicii ei au obligat-o să meargă la o școală profesională din Botoșani. A lucrat într-un alt domeniu, iar de croitorie s-a apucat după ce le-a născut pe cele două fete ale ei.
„Cu mulți ani în urmă, am plâns foarte mult când m-a dat la școală. Am stat la bunici și ei nu voiau să mă dea la liceu, m-au dat la profesională și m-au trimis tocmai la Botoșani. Am făcut croitoria acolo și am plâns mult. Bunica mea îmi spunea că o să-mi prindă bine într-o zi. N-am făcut croitorie până când nu le-am avut pe fete. Înainte, am fost șefă de secție la Tehnoton, făceam canapele, le croiam și le dădeam de lucru la oameni. Apoi, am stat în prenatal și am început iar munca când avea una din fete 7 ani”, a spus Maria Ciobanu.
Experiențele mai puțin plăcute de la croitoria la care a lucrat înainte de a-și deschide propria afacere au făcut-o să renunțe. Nefiind foarte sigură de ceea ce face, ea și-a deschis croitoria unde mai realizează și fustițe de tulle, coronițe; mai face și retușuri de rochii, dar și cristelnițe pentru botezuri.
„Doamna unde lucram eu era o doamnă care pleca încontinuu și mă punea să îi fac eu tot felul de atribuții, și mă stresa foarte tare. Eu croiam, eu coseam, eu vindeam, eu îmbrăcam copii. Toată lumea credea că eu sunt șefa, era și salariul mic. Au fost multe lucruri care m-au deranjat, atunci, în ultimul timp. Erau perioade când era foarte aglomerat și îi spuneam că îmi trebuie un om, stăteam și plângeam afară. Am lucrat la ea cât mi-am făcut actele de firmă, și când am avut tot pregătit, i-am spus că plec, i-am spus și de dinainte că aveam nevoie de încă cineva. De atunci, a murit toată afacerea ei, și mă suna de multe ori să trag oblonul și să vin la ea”, a spus Mihaela Ciobanu.
Mihaela Ciobanu este o ieșeancă în vârstă de 53 de ani care și-a deschis propria afacere în anul 2015. A început să croiască diverse rochițe după ce le-a născut pe cele două fete ale ei, iar de atunci nu s-a mai oprit.