O nouă datorie pentru căldură, pe capul ieșenilor. Mihai Chirica mai recurge la un împrumut pentru termoficare
Edilul Iașului face împrumuturi peste împrumuturi, pe spatele ieșenilor. Acesta i-a îndatorat, pentru al doilea an consecutiv, cu un împrumut pentru achiziția de combustibil, necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024 – 2025. Proiectul a fost aprobat de consilierii locali, ieri, 11 septembrie 2024, în cadrul unei ședințe fulger, la Palatul Roznovanu.
Mihai Chirica a comis-o din nou! Datorie uriașă pentru căldură, pe capul ieșenilor
Mihai Chirica, edilul Iașului a reunit ieri, 11 septembrie 2024, plenul Consiliului Local, într-o ședință extraordinară, fulger, pentru supunerea la vot a proiectului de hotărâre privind contractarea unui nou împrumut rambursabil, în valoare de 145.000.000 de lei. Banii vor fi folosiți în achiziția de combustibil pentru sistemul de termoficare. Consilierii PSD, PNL și PMP au votat, pentru cei de la USR au votat împotrivă, viceprimarul Răzvan Timofciuc s-a abținut, iar proiectul de hotărâre a fost aprobat.
Este al doilea an, consecutiv, când primarul Mihai Chirica pune pe umeri ieșenilor un împrumut uriaș, pentru căldura din calorifere. Anul trecut, Primăria Iași a contractat un alt împrumut, în valoare de 200.000.000 de lei, pentru a asigura plata necesară pentru acoperirea cheltuielilor centralelor de termoficare, pentru sezonul rece 2023 – 2024. Mihai Chirica a găsit o scuză, a scos în față faptul că aleșii locali nu au aprobat majorarea tarifului pentru gigacalorie, de la 323 de lei la 773 de lei.
„Este o diferență mare de producție între costul de producție și tariful pe care îl aplicăm. Încercăm, de mai multe luni de zile, să mai ajustăm acest tarif, în vederea recuperării din costuri și, prin urmare, avem nevoie de bani pentru a întreține sistemul. Noi nu avem resursele necesare pentru a pune la dispoziție 145.000.000 de lei. Avem de asigurat sume în cofinanțare, avem de asigurat sume pentru funcționarea sistemului public, în general. Sistemele publice, în momentul de față, nu sunt sustenabile, din punct de vedere economic. Uitați-vă ce se întâmplă în orașe mari, cum ar fi Bucureștiul, Constanța, Timișoara. Ne ducem spre orașe mai mici, Focșani și altele, unde se trece prin același proces. Pe de altă parte, noi suntem conștienți de faptul că sistemele centralizate trebuie promovate și trebuie aduse în orașele mari și dezvoltate, ceea ce noi facem. Încă nu putem să aducem un tarif care să echilibreze în întregime costurile, prin urmare, aplicăm la această formulă a împrumuturilor”, a declarat Mihai Chirica.
Mai mult, acesta a ținut să mulțumească Guvernului pentru posibilitatea de a contracta împrumuturi.
„Credeți-mă, chiar dacă sună anacronic, îmi vine să mulțumesc Guvernului că a aprobat din nou ordonanța de urgență privind posibilitatea de a face aceste împrumuturi, pentru că nu vedeam cum să ieșim din iarna care urmează. Sistemul funcționează paradoxal față de București, care nici nu funcționează și consumă sume mult mai mari, prin urmare, mulțumesc consilierilor care au înțeles, vorbim despre cei aproape 60.000 de elevi pe care îi încălzim. Sunt peste 5.000 de paturi de spital, pe care le încălzim, și multe alte activități publice, vitale pentru perioada de iarnă. Nu îmi este ușor, gândiți-vă că, cu acești bani, aș putea să defilez prin oraș, cu alte investiții, dar nu putem, în momentul de față, este o capcană din care nu pot ieși. Dar voi căuta să-mi găsesc un partener și probabil alte surse, ca să putem să rezolvăm problema termoficării”, a adăugat Mihai Chirica.
Viceprimarul Răzvan Timofciuc: „Nu mi se pare normal ca un împrumut, de o asemenea valoare, să fie anunțat de pe o zi pe alta”
Viceprimarul Răzvan Timofciuc și-a motivat abținerea. Acesta a transmis că este împotriva îndatorării ieșenilor cu încă un împrumut.
„M-am abținut la acest proiect de hotărâre pentru că nu mi se pare normal ca un împrumut, de o asemenea valoare, să fie anunțat de pe o zi pe alta. Ieri (n.r. 10 septembrie 2024), am primit acest proiect pe mail și este un împrumut care îndatorează Iașul, pe mulți ani de azi înainte. Cred că serviciul de termoficare are nevoie de un plan clar, concret, predictibil, în privința retehnologizării, pentru a putea ieși din această gaură fără fund și pentru a nu amaneta viitorul orașului cu împrumuturi exorbitante, an de an”, a spus Răzvan Timofciuc, viceprimarul Iașului.
Pe de altă parte, edilul Iașului a fost iritat de votul lui Răzvan Timofciuc. Acesta a spus că URS-istul este viceprimar doar cu numele și nu conștientizează importanța împrumutului.
„Eu consider că, atunci când vrei să ai o demnitate publică executivă, cum este și cea de viceprimar, trebuie să îți asumi un pic și responsabilitatea deciziei. Mie nu mi-ar conveni să stau pe o grămadă de bani și să împrăștii în stânga și în dreapta. Sunt niște chestii asumate din punct de vedere politic și administrativ. Dacă tu vrei să fii viceprimar doar cu numele și să nu îți asumi absolut nimic din responsabilitatea publică pe care o ai, nu poți să fii partenerul meu. Știu că te doare faptul că, politic, nu mai exiști nicăieri, dar totuși ocupi o demnitate publică, iei un salariu pentru asta, asumă-ți! Asumă-ți, într-un mod responsabil, ceea ce faci”, a spus Mihai Chirica.
O nouă datorie pentru căldură, pe capul ieșenilor. Mihai Chirica mai recurge la un împrumut pentru termoficare, în valoare de 145.000.000 de lei.
ATENTIE ORASUL IASI ESTE INFECTAT DE PLOSNITE DAR PE PRIMarul corupt si penal kirika in doare in kur
aceste insecte oribile ne sug sangele si mor f greu firmele de desinsectie vand pt ei solutia si pulverizeaza doar cu apa chioara dar iau miliarde ilegal DSPUL ce face ?
Tot cartierul mircea dacia este infectat de aceste insecte ,vin din dalass de la ciori .
cel mai ieftin carbune din africa
plosnita si currva de chirica trebuia arestata demult dar statu si autoritatile dorm taree
Exista posibilitatea de a trece CET-ul pe alt tip de combustibil: gaze naturale. alimentarea cu gaze naturale ar costa 7 mil euro. pentru acest proiect trebuie semnat parteneriatul intre CJ si Primaria Iasi. 3 milioane de euro/an ar fi economia din restructurarea personalulul de la CET Holboca. Montarea unor turbine pe gaz ar produce agent termic si energie electrica (surse importante de venit). Activitatea ar putea fi rentabila daca ar fi manageriata de oamneni competenti. Nu mai zic de costul certificatelor de carbon. Dar noi, Iasul vom ajunge de rasul curcilor atat in regiunea Moldovei cat si la nivel national. (ps. Barlad a dat in folosinta centura ocolitoare!!! bravo, bravo, bravo!) Noi ne multumim cu ce avem: Balciuri, Concerte, Fotbal……deh….Capitala Culturala
Aveți dreptate dar cine sa priceapă .
LA PUSCARIE CU MITOMANII SI ESCROCII PENALI DE CHIRIKA SI AIVANOAIEI