Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a primit miercuri o nouă condamnare de nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de deturnare de fonduri. Verdictul, anunțat de justiția de la Tbilisi, amplifică controversele din jurul fostului lider, care fusese deja condamnat anterior la șase ani de detenție pentru abuz de putere.
Decizia instanței a stârnit reacții puternice în sala de judecată, unde susținătorii lui Saakașvili au protestat vehement, acuzând judecătorul că ar fi influențat de actualul guvern georgian. Scenele transmise de televiziuni au arătat mai mulți manifestanți strigând că justiția din Georgia este „controlată” de puterea politică.
Un lider controversat: De la revoluția „trandafirilor” la acuzații de autoritarism
Mihail Saakașvili a ajuns la putere în 2003, în urma „revoluției trandafirilor”, un val de proteste pro-democrație care a dus la îndepărtarea regimului corupt de la acea vreme. Reformele sale ambițioase au modernizat rapid sectorul public georgian și au apropiat țara de Occident, consolidând aspirațiile Georgiei către NATO și Uniunea Europeană.
Totuși, finalul mandatului său a fost marcat de acuzații de autoritarism, abuzuri ale forțelor de ordine și o escaladare a tensiunilor cu Rusia, culminând cu războiul din 2008. În 2012, partidul său, Mișcarea Națională Unită, a pierdut alegerile parlamentare, iar puterea a fost preluată de o coaliție condusă de miliardarul pro-rus Bidzina Ivanișvili, care a rămas până astăzi o figură dominantă în politica georgiană.
După ce a părăsit președinția, Saakașvili s-a mutat în Ucraina, unde a fost numit guvernator al regiunii Odesa de către președintele Petro Poroșenko. Relațiile dintre cei doi s-au deteriorat rapid, iar Saakașvili a fost expulzat din Ucraina, revenind ulterior în 2021 în Georgia, în ciuda faptului că era deja condamnat în absență.
Îngrijorări serioase privind starea sa de sănătate
Revenirea în țară i-a adus fostului președinte noi probleme cu justiția, fiind acuzat și de trecere ilegală a frontierei. De la încarcerarea sa, Saakașvili s-a confruntat cu grave probleme de sănătate, starea sa fizică deteriorându-se dramatic. În mai multe rânduri, acesta a intrat în greva foamei pentru a protesta față de arestarea sa, ceea ce i-a afectat și mai mult sănătatea.
În februarie 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat autoritățile georgiene că îl „omoară încet” pe Saakașvili, subliniind că fostul lider, acum cetățean ucrainean, ar trebui eliberat din motive umanitare. Declarațiile lui Zelenski au venit după ce au fost publicate imagini în care Saakașvili apărea slăbit și de nerecunoscut, generând îngrijorări internaționale cu privire la tratamentul său în detenție.
Cu această nouă condamnare, perspectiva eliberării sale devine tot mai îndepărtată, iar cazul lui Saakașvili rămâne un punct sensibil atât pentru scena politică georgiană, cât și pentru relațiile internaționale ale țării.
Prostul asta a dus la pierderi de teritorii.
Serios? Nu știam! In favoarea cui?