International

Mii de muncitori migranţi au urmărit meciul de deschidere al CM 2022 pe un stadion din Doha amenajat doar pentru ei

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mii de muncitori migranţi au urmărit meciul de deschidere al CM 2022 pe un stadion din Doha amenajat doar pentru ei
Mii de muncitori migranţi au urmărit meciul de deschidere de la Cupa Mondială de Fotbal 2022 pe un stadion din Doha amenajat doar pentru ei

Mii de muncitori migranţi au urmărit meciul de deschidere de la Cupa Mondială de Fotbal 2022 pe un stadion din Doha amenajat doar pentru ei. Campionatul, care a început pe 20 noiembrie şi se termină pe 18 decembrie, de Ziua Naţională a Qatarului, este cea mai scumpă ediţie a Cupei Mondiale din istorie.

Zona specială a fost amenajata într-o zonă industrială de la periferia oraşului. Lucrătorii migranţi s-au uitat la meci pe un ecran gigant aplasat pe stadion şi un alt ecran mare amenajat în afara stadionului. Stadionul amenajat se afla lângă mai mult colonii de muncitori în care trăiesc sute de mii de oameni cu venituri mici din Qatar.

Mii de muncitori migranţi au urmărit meciul de deschidere al CM 2022 pe un stadion din Doha amenajat doar pentru ei

Qatar găzduieşte 2,9 milioane de oameni, de la muncitori în construcţii cu venituri mici până la directori de companii. Majoritatea oamenilor sunt muncitori străini.

„Suntem aici pentru a ne bucura de sudoarea noastră”, a spus Ronald Ssenyondo, un ugandez de 25 de ani, potrivit Reuters.

Evenimentul a stârnit controverse şi indignări internaţionale după moartea a miilor de muncitori de pe şantierele Cupei Mondiale din Qatar, dar şi după modul în care ţară a obţinut aprobarea de a organiza turneu.

Autorităţile au fost acuzate că nu au protejat lucrătorii cu venituri mici, inclusiv cei care au construit stadioanele şi hotelurile pentru a găzdui fanii Cupei Mondiale. De asemenea, autorităţilor li s-a reproşat că nu au plătit salarile muncitorilor şi că au oferit condiţii proaste de viaţă. În acest sens, guvernul a spus că a adoptat reforme în muncă, inclusiv un salariu minim lunar de 1.000 de riali, sau aproximativ 275 de dolari, mai mult decât pot câștiga mulți în țările din care provin.

Biletele pentru meciul de deschidere au costat în medie 200 de dolari – dar în zona pentru fani amenajată în zona industrială accesul a fost gratuit. Mii de oameni s-au îngrămădit pentru a urmări meciul de deschidere.

Cea mai scumpă ediţie a Cupei Mondiale din istorie

Şapte din opt stadioane pe care se desfăşoară meciurile CM 2022 au fost construite special pentru turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal. Stadionul Khalifa, din anii 70, a fost renovat. Khalifa Internaţional Stadium (Doha) are 45.416 locuri şi pe terenul său se vor juca meciuri din grupele A, B, E și F, un meci optim de finală și finală mică.

Stadioanele au o capacitate între 40.000 şi 80.000 de locuri. Costul construcţiei stadioanelor se ridică la peste 4 miliarde de dolari. Totodată, autorităţile au realizat şi lucrări de modernizare a infrasctructurii oraşelor. Investiţia totală ar fi de 229 de miliarde de euro. Autorităţile şi Guvernul din Qatar ar fi cheltuit 500 milioane de dolari săptămânal pe autostrăzi, căi ferate, porturi, aeroporturi şi spitale. Investițiile vor fi cu siguranță de bun augur pentru lumea fotbalului, iar statul nu va rămâne păgubit, dacă toate lucrurile vor evolua normal în perioada Campionatului Mondial.

În Brazilia, în 2014, cheltuielile cu CM s-au ridicat la 11.15 miliarde de dolari, însă în Rusia, în 2018, am avut 14.6 miliarde de dolari cel puţin investiţi în tot ce a însemnat CM 2018. Revenind la Qatar, estimările inițiale ale specialiştilor au spus că investiţiile totale în toţi anii de când Qatar construieşte şi modernizează ar ajunge la 220 miliarde de dolari pentru aceste meciuri Campionatul Mondial. Acum, se pare că s-au cheltuit 500 de milioane săptămânal.

Totuși, mii de muncitori migranți au putur urmări meciul de deschidere al primei Cupe Mondiale din Orientul Mijlociu.

Adauga un comentariu