Actualitate

A început Campionatul Mondial de Fotbal 2022, cel mai controversat mega-eveniment sportiv din ultimele deceniii

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A început Campionatul Mondial de Fotbal 2022 cel mai controversat mega-eveniment sportiv din ultimele deceniii
Ieri seară, 20 noiembrie 2022, a început Campionatul Mondial de Fotbal 2022

Ieri seară, 20 noiembrie 2022, a început Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Înainte de meciul dintre țara-gazdă, Qatar şi Ecuador, a avut loc ceremonia de deschidere pe stadionul Al Bayt, care are forma unui cort. Este cea mai scumpă ediție a Cupei Mondiale din istorie. Potrivit experților, statul ar fi  cheltuit săptămânal 500 de miloane de dolari.

Totodată, este primul turneu care nu mai are loc în lunile iunie-iulie, aşa cum a fost în anii trecuţi, ci la debut de iarnă. Campionatul a început pe 20 noiembrie şi se termină pe 18 decembrie, de Ziua Naţională a Qatarului. De asemenea, campionatul va avea doar 29 de zile, comparativ cu o lună la ediţiile precedente. Campionatul Mondial de Fotbal 2022 e primul campionat jucat în Orientul Mijlociu, primul organizat în ţară arabă majoritar musulmană și ultimul la care participă 32 de echipe naționale.

Campionatul Mondial de Fotbal 2022, cu acuzaţii şi controverse

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar este considerat cel mai controversat eveniment sportiv din ultimele decenii. Evenimentul a stârnit controverse şi indignări internaţionale după moartea a miilor de muncitori de pe şantierele Cupei Mondiale din Qatar, dar şi după modul în care ţară a obţinut aprobarea de a organiza turneul. De asemenea, oamenii sunt indignaţi că cu două zile înainte de a începe Campionatul Mondial, s-a interzis consumul de bere. FIFA a cedat la presiunile țării-gazdă, în care consumul de alcool este restricţionat.

„Am spus mereu că în Qatar va fi cel mai bun campionat mondial de fotbal al tuturor timpurilor. Totul este pregătit“, a declarat la conferința de presă a FIFA, cu o lună înaintea începerii campionatului, președintele organizației, Gianni Infantino.

Printre acuzaţiile aduse țării-gazdă a celui mai mare eveniment fotbalistic se includ: încălcarea drepturilor omului, situația angajaților străini veniți să muncească pe șantierele CM2022, îngrădirea libertății de opinie, condamnarea homosexualității, apropierea de grupările islamiste.

Cea mai scumpă ediţie a Cupei Mondiale din istorie

Şapte din opt stadioane pe care se desfăşoară meciurile CM 2022 au fost construite special pentru turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal. Stadionul Khalifa, din anii 70, a fost renovat. Khalifa Internaţional Stadium (Doha) are 45.416 locuri şi pe terenul său se vor juca meciuri din grupele A, B, E și F, un meci optim de finală și finala mică.

Stadioanele au o capacitate între 40.000 şi 80.000 de locuri. Costul construcţiei stadioanelor se ridică la peste 4 miliarde de dolari. Totodată, autorităţile au realizat şi lucrări de modernizare a infrasctructurii oraşelor. Investiţia totală ar fi de 229 de miliarde de euro. Autorităţile şi Guvernul din Qatar ar fi cheltuit 500 milioane de dolari săptămânal pe autostrăzi, căi ferate, porturi, aeroporturi şi spitale. Investițiile vor fi cu siguranță de bun augur pentru lumea fotbalului, iar statul nu va rămâne păgubit, dacă toate lucrurile vor evolua normal în perioada Campionatului Mondial.

Qatar estimează că va obţine din evenimentul sportiv peste 17 miliarde de dolari, o sumă mai mică decât cele 20 miliarde de dolari estimate iniţial. Dar cheltuielile sunt de 220 miliarde de dolari. Asta înseamnă că 200 miliarde de dolari vor rămâne nerecuperaţi. Autorităţile dau însă asigurări că toţi banii pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022 au fost „protejaţi” şi alocaţi doar pentru acest campionat unic în istoria Qatarului.

Adauga un comentariu