Local

Ministrul Culturii cere verificări în cazul restaurării bojdeucii lui Ion Creangă. Prefectul Bogdan Cojocaru: „S-a transformat într-o controversă la nivel național”

Publicat: 20 nov. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Ministrul Culturii cere verificări în cazul restaurării bojdeucii lui Ion Creangă. Prefectul Bogdan Cojocaru S-a transformat într-o controversă la nivel național
Reacția Ministerului Culturii vine după ce restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă a fost amplu criticată

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, prin analizarea proiectului și prin deplasare la fața locului.

Reacția Ministerului Culturii vine după ce restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă a fost criticată ca fiind considerată „butaforie de lux” sau „pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize . Consiliul Judeţean Iaşi susține însă că restaurarea s-a făcut cu mijloace adecvate cu scopul de a „stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România”.

În acest sens, Prefectura Judeţului Iași a emis un  comunicat de presă prin care anunță demararea verificărilor.

„Prefectul Bogdan Cojocaru solicită intervenția instituțiilor abilitate pentru a clarifica modul în care au fost realizate lucrările de la unul dintre simbolurile Iașului cultural – Bojdeuca lui Ion Creangă.

‘Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, cred că este necesară o verificare temeinică a întregului proiect, în toate etapele de implementare. Specialiștii trebuie să spună dacă lucrările realizate respectă întocmai condițiile impuse pentru un monument istoric de importanța Bojdeucii, dacă au fost respectate autorizația și proiectul tehnic. Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași este înregistrat în Lista monumentelor istorice cu codul IS-IV-m-B-04328. Ca urmare, voi solicita verificări din partea Direcției Județene pentru Cultură Iași și a Inspectoratului Județean în Construcții. Un punct de vedere trebuie să aibă și Primăria Municipiului Iași, instituția care a emis Autorizația de Construire. Discutăm despre un simbol al Iașului pentru care s-au cheltuit fonduri europene nerambursabile. Cred că este obligatoriu să se facă aceste verificări și să se prezinte o situație detaliată. Ieșenii merită să știe de ce restaurarea monumentului istoric s-a transformat într-o controversă la nivel național’, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

La demararea proiectului european, Consiliul Județean Iași anunța că ”obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea durabilă a patrimoniului cultural ca factor de impulsionare a dezvoltării locale”.

Mai mult, inițial, Consiliul Județean transmitea că ”Pentru Liderul de proiect, Județul Iași – Consiliul Județean Iași, obiectivul proiectul constă în aducerea în atenția audienței naționale, dar și internaționale, a unui punct de interes cultural și turistic, prin restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal ”Ion Creangă” Iași”.”, se arată în comunicatul emis de Instituția Prefectului Iași.

Comentarii
  • daca e sa se intrebe cineva ceva despre bojdeuca, este ce cauta cladirea aia de beton in curte??? ca bojdeuca, nu e bojdeuca lui Creanga. aceea s-a naruit. ce vedem este o bojdeuca similara, cumparata de la un vecin.

Adauga un comentariu