Actualitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre greva profesorilor:„Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă”

Publicat: 19 ian. 2022
barbat carunt costum si ochelari de vedere
Sorin Cîmpeanu a afirmat că are încredere în faptul că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor

Ministrul Educației a declarat astăzi, 19 ianuarie 2022, că apreciază revendicările angajaților din învățământul preuniversitar ca fiind „pe deplin justificate” și că susține dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere importanța educației, precum și starea actuală a sistemului de învățământ.

Acesta se declară solidar profesorilor, în contextul în care, deși există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, acestea nu au putut fi acordate din cauza lipsei resurselor. Sorin Cîmpeanu a afirmat că are încredere în faptul că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, în paralel cu revendicările justificate.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în Educaţie au loc creşteri salariale

„Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligaţia respectării deficitului bugetar asumat ca ţară, în anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie, ajungându-se la un total de 20% din creşterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecinţă, rămâne restantă obligaţia de creştere a salariilor în învăţământ cu 12%”, a adăugat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în valoare absolută, bugetul Ministerului Educaţiei destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuţia pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.

„După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 şi 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%). De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creşterea fiind mai accentuată in mediul rural. Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condiţiile creşterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluţii de acoperire a obligaţiilor asumate”, a susţinut ministrul.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a arătat că „Ministerul Educaţiei este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învăţământ şi asumă un dialog transparent şi deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem”.

Consultările vor continua pentru a se găsi soluții pentru personalul din învățământul preuniversitar

Cîmpeanu a precizat că, pentru a fi găsite soluţii, vineri de la ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a premierului cu sindicatele din învăţământ.

Sindicatele din învăţământul preuniversitar au organizat o grevă de avertisment miercuri, aproximativ 175.000 de cadre didactice din 4.000 de şcoli oprind activitatea între orele 11.00 şi 13.00.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie.

 

Judecata soților Ceaușescu
Adauga un comentariu