Actualitate

Ministrul Finanțelor se laudă că are soluţia ieşirii din criză

Publicat: 14 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Finanțelor se laudă că are soluţia ieşirii din criză
Premierul Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor se laudă că are soluţia ieşirii din criză. Florin Cîțu susține, pe pagina sa de Facebook, că alocarea masivă a resurselor bugetare spre investiţii, nu spre cheltuieli neproductive, garantează o economie cu creştere mare neinflaţionistă în viitor. Minsitrul Finanțelor spune că Guvernul PNL a alocat sume mult mai mari pentru investiții în primele șase luni, față de Guvernul PSD.

„Am promis investiţii şi asta am făcut. Există o singură soluţie de a ieşi din criză: investiţii! În acelaşi timp, alocarea masivă a resurselor bugetare spre investiţii, nu spre cheltuieli neproductive, garantează o economie cu creştere economică mare neinflaţionistă în viitor“, spune Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor se laudă că are soluţia ieşirii din criză: Investiții record!

Florin Cîțu a precizat că că în ciuda crizei economice create de pandemia coronavirus, a investit în primele șase luni 16,1 milairde de lei.

„În primele şase luni, în mijlocul celei mai mari crize economice am făcut un lucru fantastic (pentru mulţi imposibil). Am investit o sumă record. Cea mai mare sumă investită de Guvernul României în primele şase luni – 16,1 miliarde de lei. Asta înseamnă guvernare liberală”, susţine Florin Cîţu.

Ministerul Finanţelor dă din nou vina pe social-democrați, despre care spune că „deţin recordul ruşinii – cele mai mici sume investite doi ani la rând (2017 şi 2018).”

„Investiţiile mari reprezintă încă un argument pentru care sunt optimist raţional atunci când vorbesc de revenirea economiei”, a mai scris Cîţu.

Altfel, ministrul de Finanțe a făcut un anunț important despre pensii. Ministrul a declarat că pensiile vor fi majorate în acest an, în ciuda crizei COVID-19 și a crizei economice globale.

Pensii, majorate cu 10%

Florin Cîțu a admis că pensiile vor fi majorate în acest an cu 10 procente și a explicat că această majorare este propunerea făcută de PNL în contextul crizei globale.

Interpelat dacă rămâne stabilit faptul că pensiile vor crește cu 10% în acest an, Florin Cîțu a declarat că ‘este o propunere pe care o facem noi’.

„Este o propunere pe care o facem noi în contextul acesta, cu criză la nivel global, cu deficit de 24% în SUA, economii care se prăbușesc cu 11 procente în toate Europa, șomaj în creștere. În tot acest context noi venim și facem un efort uriaș pentru a crește, totuși, pensiile în acest an cu cât se poate. Riscurile sunt foarte mari, e foarte ușor să cădem, să pierdem tot ce am construit”, a precizat Cîțu.

Ministrul a mai spus că dacă se va merge pe panta populismului „vom pierde totul foarte rapid și nu numai că nu vom avea bani de pensii și salarii anul viitor. Va fi mult mai greu decât în 2008, 2009, 2010”.

Ministrul Florin Cîțu dă vina pe Guvernul PSD pentru împrumuturile făcute

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că liberalii se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar și împrumuturile făcute de Guvernul PSD. Cîțu arată că actualul Executiv se împrumută la dobânzi mai mici, ceea ce arată încrederea instituțiilor financiare în Guvern.

„România se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabel, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul.

Am spus din primul moment că politica fiscală nu o să mai fie o sursă de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate măsurile pe care le luăm, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv.

Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare. În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin trecut”, susține Florin Cîțu.

 

Adauga un comentariu