National

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, anunță obligativitatea certificatelor verzi în România! Vor fi interzise nunțile şi toate evenimentele

Publicat: 22 oct. 2021
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății
Ministerul Sănătății, Cseke Attila a declarat că România are un stoc suficient de medicamente

Certificatele verzi for fi obligatorii peste tot în România. Ministrul interimar al Sănătății a anunţat recent că singurele locații care vor fi exceptate de la regulă vor fi magazinele esențiale dar și farmaciile. Cseke Attila a vorbit despre faptul că de luni vor fi interzisele nunţile şi alte evenimente cum ar fi petreceri de onomastică, botezuri etc.

În schimb, angajaţii nu vor trebui să prezinte certificate verzi la locul de muncă pentru că astfel de prevedere trebuie să fie votată în Parlament.

Cseke Attila anunță obligativitatea certificatelor verzi în România! Evenimentele sunt strict interzise

Într-o intervenţie la un post de televiziune, Cseke Attila a anunţat că de luni, certificatele verzi vor fi obligatorii în România. Din aceste considerente, singurele care fac excepţii sunt magazinele esențiale şi farmaciile. Cseke Attila a declarat că la locul de muncă certificatele vor fi obligatorii doar pentru cei care vizitează. Pentru a institui certificatul angajaţilor este nevoie de o lege în Parlament

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă. Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Ministrul interimar al Sănătății anunță că nunțile și alte evenimente vor fi interzise

O altă măsură ce va intra în vigoare de luni face referire la interdicţia de a participa sau organiza nunţi sau alte evenimente. Restricţii anunțate de ministrul interimal al Sănătății cuprind toate categoriile de persoane, inclusiv pe cele vaccinate:

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis. La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

Klaus Iohannis a anunţat noi restricţii de luni! Specialiștii doresc un lockdown

Într-o conferinţă de presă, președintele Klaus Iohannis a declarat că trebuie luate mai multe măsuri restrictive. Vineri, CNSU se va întâlni într-o şedinţă în care vor adopta mai multe decizii. De altfel, Klaus Iohannis a declarat că doar prin accest lucru se poate pune frână valului mare de infectări. Pe de altă parte, specialiştii din domeniul sănătății nu sunt mulțumiți de restricţiile anunțate. De exemplu, specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș menţiona faptul că întârzierea în aplicarea acestora duce automat la alte câteva mii de morţi.

Alţi specialişti cum ar fi dr. Vasile Cepoi a anunţat că singura modalitate corectă din punct de vedere epidemiologic este carantină națională:

Această carantinare totală, din punct de vedere epidemilogic este necesară. Nu poate fi decisă, pentru că nu este singurul criteriu pentru a stabili această carantinare. Este vorba, pe de o parte să ai resursele necesare pentru a o face de a fi reală. Pentru că dacă nu ai forţe de ordine suficiente care să controleze şi să verifice respectarea acestor reguli, este doar o declaraţie nu o carantinare. Sunt, desigur, şi alte aspecte de ordin economic şi social care trebuiesc luate în seamă şi nu stau în competenţa mea să le analizez menționează dr. Vasile Cepoi.

 

Adauga un comentariu