Local

Se impune intrarea României într-un lockdown! Vârful pandemiei va fi atins abia în noiembrie, iar în ianuarie ne aşteaptă valul 5 al pandemiei

Publicat: 20 oct. 2021
doi polițiști de la rutieră
Se impune intrarea României într-un lockdown

Într-o declaraţie făcută în contextul în care sunt nu mai sunt locuri libere în spitale şi la o zi după ce în România s-a înregistrat un record negativ, dr. Vasile Cepoi declara că se impune un lockdown general pentru a putea face față numprului mare de căzui. De alfel, specialistul consideră că vârful pandemiei va fi atins abia în noiembrie iar în Ianuarie ar putea să ne aştepte un val 5 al pandemiei.

Pe de altă parte, directorul DSP Iași explică faptul că nu înţelege de ce părinţii refuză să îşi testeze copiii mai ales când au la dispoziţie zeci de mii de teste gratuite.

Se impune intrarea României într-un lockdown, consideră Vasile Cepoi

Singura modalitate pe termen scurt prin care putem ameliora numărul de decese şi de infectări este intrarea României într-un lockdown. Acest lucru ar duce automat la ridicarea unei presiuni pe sistemul sanitar şi ar permite medicilor să facă față mai eficient. De exemplu la Iași nu mai sunt locuri libere. Vasile Cepoi consideră că intrarea în carantină este eficientă din punct de vedere epidemiologic dar nu are competente economice pentru a se putea pronunța asupra impactului din acest punct de vedere.

Această carantinare totală, din punct de vedere epidemilogic este necesară. Nu poate fi decisă, pentru că nu este singurul criteriu pentru a stabili această carantinare. Este vorba, pe de o parte să ai resursele necesare pentru a o face de a fi reală. Pentru că dacă nu ai forţe de ordine suficiente care să controleze şi să verifice respectarea acestor reguli, este doar o declaraţie nu o carantinare. Sunt, desigur, şi alte aspecte de ordin economic şi social care trebuiesc luate în seamă şi nu stau în competenţa mea să le analizez menționează dr. Vasile Cepoi.

Vârful pandemiei va fi în noiembrie, iar în ianuarie vom avea un val 5 al pandemiei

Pe de altă parte, vârful pandemiei nu a fost atins, iar specialiştii consideră că punctul critic va fi atins la jumătatea lunii noiembrie. Totuşi, odată cu relaxările de sărbători, România ar putea intra într-un al 5 lea val din ianuarie:

Evaluarea făcută de noi arată că în jurul jumătăţii lunii noiembrie se va atinge acest vârf. Sigur, dacă nu se respectă în continuare regulile şi urmează perioada sărbătorilor când poporul român simte nevoia de a fi liber să se distreze, probabil că în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi şi al doilea val. explică dr. Vasile Cepoi.

De altfel, acesta a anunțat anchete penale pentru persoanele care sunt pozitive și care refuză să spună persoanele de contact.

Părinţii refuză să-și testeze copiii în școli! Sunt zeci de mii de teste nefolosite

Pe de altă parte, Vasile Cepoi se arată contrariat de faptul că părinţii nu doresc să îşi testeze copiii în școli chiar dacă este gratuit și copiii pot reprezenta un vector mare de transmitere a COVID-19. În acest fel, la DSP Iași ajung zeci de mii de teste neutilizate:

Am distribuit 25 de mii de teste şi mai distribuim dacă trebuie. Nici în prima serie când am distribuit 35000 şi am recuperat peste 30000 de teste, s-au folosit puţin peste 2-3000 de teste. Această retcientă de a lăsa copiii de a fi testaţi eu nu o pot înţelege în condiţiile în care riscul este atât de mare şi toată lumea îl ştie. A spune acum că nu eşti informat nu însemna decât rea credinţă sau ipocrizie. a conchis dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu