Actualitate

Ministrul Justiţiei vrea ca magistrații să nu se mai poată pensiona anticipat!

Publicat: 07 ian. 2021
Stelian Ion
Ministrul justiției, Stelian ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, vrea ca magistrații să nu se mai poată pensiona anticipat. Stelian Ion vrea să propună abrogarea textului de lege adoptat în 2018 care le-ar permite multor magistraţi pensionarea anticipată de la data de 1 ianuarie 2022.

Ministrul Justiției nu crede că este oportună creşterea vârstei de pensionare pentru judecători sau procurori, dar nici ieşirea lor din sistem. De aceea, Stelian Ion îşi propune să îi convingă pe magistraţi să rămână în activitate.

„În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraţilor, am ajuns la concluzia că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022. Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluţii pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experienţa lor la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi să se simtă pe deplin apreciaţi pentru munca pe care o depun”, susține Stelian Ion într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei: „Este absolut nociv să avem de a face cu un val de pensionări“

Ministrul Justiţiei a spus după discuţiile avute cu membrii CSM pe tema pensionării anticipate a magistraţilor că nu-și dorește un val de pensionări din sistem.

„Ce este absolut nociv ar fi să avem de a face cu un val de pensionări. Şi ce-mi propun eu ca ministru, în primul rând, este ca oamenii care lucrează acum în sistem, judecători şi procurori, să îşi dorească să rămână. Eu am făcut solicitarea publică să nu îşi depună demisiile, pentru că există o intenţie politică reală de a opri acest val”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul a precizat că, din iulie 2020 şi până în prezent, peste 90 de judecători s-au pensionat, dar că CSM deţine date actualizate, inclusiv cu privire la pensionabili, cei care îndeplinesc criteriile de vârstă şi care ar putea, dacă ar vrea, să îşi depună cererile de pensionare.

„Acesta este scenariul cel mai rău, în care toţi depune demisiile, dar e absolut nerealist că se va întâmpla acest lucru”, a spus Stelian Ion.

„Vreau să-şi dorească să-şi desfăşoare activitatea în continuare”

Ministrul Justiției a precizat că va discuta şi cu magistraţii, nu doar cu cei din CSM și că nu vrea să lase impresia că se încearcă oprirea lor forţată în sistem.

„E important să nu avem parte de un exod pentru că nu vreau să simtă că se încearcă oprirea lor forţată. E dreptul lor să ceară ieşirea la pensie, dar eu vreau să am mesajul acesta foarte clar de solicitare de a rămâne în profesie, pentru că vor avea în continuare nişte condiţii suficient de bune cât şă-şi dorească să-şi desfăşoare activitatea”, a spus Stelian Ion, care a enumerat ce măsuri poate lua pentru a-i determina pe magistraţi să rămână în sistem: prin asigurarea mijloacelor logistice, materiale, prin demersuri, astfel încât să nu existe presiuni de niciun fel asupra magistraţilor, prin selecţii transparente şi obiective, prin criterii foarte clare şi obiective de promovare în profesie.

 

Comentarii
  • Amatorism de grupa mare din partea ministrului.
    Este suficient sa faca cum este la Parlamentul European : primesti pensia speciala, dar numai dupa ce implinesti 65 de ani. Pana atunci te descurci cu pensia din contributivitate.

  • Dar fosilele de la cacarau lucreaza bine mersi au mandat de 9 ani , multi au peste 65-70 de ani , unii chiar nu sant de profesie , ori nu prea le au cu Dreptul decat cu piciorul sau cu percutia la partidul care la propulsat

Adauga un comentariu