Actualitate

Ministrul Monica Anisie, despre carantinarea Bucureştiului. Prefectul Capitalei: „Vom lua măsuri doar după o rată de 3,4 la mie”

Publicat: 13 oct. 2020

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a participat marţi, 13 octombrie 2020, la o şedinţă la Prefectura Capitalei în contextul creşterii cazurilor de COVID-19 în Bucureşti.

Grupul de Comunicare Strategică a informat marţi că în Bucureşti coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 2,69. Anterior, INSP anunţase că incidenţa este de 3,11 cazuri la 1000 de locuitori, pragul de intrare în scenariul roşu (care include şi închiderea şcolilor) fiind de 3 cazuri la 1000 de locuitori. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu susține că INSP a publicat niște date eronate.

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, despre datele publicate de INSP

Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu contrazice datele INSP, precizând că au fost într-o eroare, iar rata de infectare la nivelul Bucureștiului este de 2,69. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat marți că incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a depășit 3,11 la 1000 de locuitori.

De asemenea, oficialul a declarat că nu se vor lua măsuri la o rată de incidență de 3.05, ci după o rată de 3,4 la mie. Totodată, Gheorghe Cojanu susține că nu se pune problema carantinării niciunui sector din București.

„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de astăzi este 2,69. La o rată de incidență de 3 vom lua măsuri pentru a trece şcolile în scenariul roşu. Restaurantele, cinematografele, spectacolele nu s-au închis imediat la 1,5, ci le-am închis la 1,86, având în vedere un 20%. La 2.500.000, cum a susţinut şi premierul, cifra este reală. Atunci, după ce se va depăşi această cifră de 3 vom lua măsuri. Dar nu vom lua la 3,05. Vom aştepta spre 3,4, ţinând cont şi de populaţia reală. Soluţiile stabilite de către minister, DSP au fost de trecere în scenariul roşu atât a grădiniţelor cât şi a unităţilor de învăţământ, tot ce înseamnă preuniversitar. Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidență 3, atunci vom lua o hotărâre”, a spus Gheorghe Cojanu.

„Cifra reală este aceasta: 2,69. Au zis că vor da o rectificare. Dacă au dat-o bine”, a mai spus prefectul referitor la INSP.

Ministrul Educației, despre școlile din București

Ministrul Educației, Monica Anisie, susține că se iau în considerare toate variantele pentru organzarea școlilor, în contextul în care numărul de cazuri noi Covid-19 în Capitală este în creștere.

„Noi am luat în calcul toate variantele posibile, astfel încât să nu fie puși în pericol elevii și profesorii. La momentul acesta, rata la nivelul Mun. București este de 2.69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Prin urmare, noi am avut doar o ședință de lucru, pentru a fi pregătiți. Așa cum bine se știe, în Ordinul de ministru comun, realizat cu ministrul Sănătății, există prevăzut acest lucru, că dacă mai multe zile există pragul de 3, rata de infectare la nivel de localitate, se trece de scenariul roșu”, a spus Monica Anisie.

Prim-ministrul Ludovic Orban declara sâmbătă că, în cazul în care la Bucureşti coeficientul infectărilor cu noul coronavirus va depăşi pragul de 3 la mia de locuitori, şcolile vor trece în regim online.

„Este reglementat în hotărârea de guvern. Dacă este depăşită rata de incidenţă de 3 la mie, cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, şcolile vor trece în regim online, integral. De asemenea – aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă, ştiţi că, de regulă, am zis că scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate – se poate ajunge inclusiv la carantinarea anumitor zone. Sperăm să nu se ajungă aici şi am convingerea că oamenii înţeleg situaţia prin care trecem, că vor avea grijă şi că se vor păzi de infectare”, preciza premierul la finalul unei vizite efectuate la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Adauga un comentariu