Actualitate

Ministrul Muncii va propune o creştere a alocaţiilor „sustenabilă în buget”

Publicat: 22 iul. 2020
Violeta Alexandru își așază masca pe față
Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că va propune Guvernului, săptămâna viitoare, o creştere a alocaţiilor, însă procentul va fi unul sustenabil pentru buget.

Practic, ministrul Muncii recunoaște că nu va fi respectată legea care prevede o dublare a alocațiilor a adăugat că promisiunile de dublare fără o sursă de finanţare nu sunt responsabile.

„Suntem conştienţi de decizia Curţii Constituţionale şi vom găsi o soluţie. PNL a crescut alocaţiile. Nu e vorba că nu înţelegem sau că nu suntem conştienţi că există această nevoie. Dar să dublezi… vă spun, la Ministerul Muncii în fiecare dimineaţă am proiecte PSD, două teancuri. Proiecte legislative, să triplăm să dublăm…Orice are nevoie de mai mult. Problema este că atât este bugetul şi din el trebuie să acoperi toate aceste nevoi“, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii va propune o creştere a alocaţiilor: Dar nu se vor dubla

Minsitrul Muncii a precizat că nu există posibilitatea dublării alocațiilor.

„A dubla peste noapte fără să spui de unde, a face gesturi dublu, triplu, nu este o abordare responsabilă. Premierul mi-a cerut să fiu pregătită în acest sens. PNL în aceşti ani a generat o creştere a alocaţiei tocmai pentru că ştim că nu este mult. Da. Vor creşte alocaţiile. Sunt pregătită pentru săptămâna viitoare să intru în Guvern cu o creştere în privinţa alocaţiilor, dar o vom face cu siguranţă cât să fie sustenabilă în buget”, a adăugat ministrul Muncii.

Ea a arătat, totodată, că un răspuns cu privire la pensii şi alocaţii va veni foarte curând, după ce Ministerul Finanţelor va încheia bilanţul cheltuielilor şi situaţia încasărilor după această perioadă marcată de pandemia de coronavirus.

Nu sunt resursele necesare

Violeta Alexandru a explicat, astfel, că Ministerul Finanţelor este sursa autorizată care să comunice posibilităţile bugetare şi a asigurat că pensiile vor fi majorate.

„Colegul meu, domnul ministru al Finanțelor, are poza cu schimbările care apar de la o zi, la alta, de la o săptămână, la alta, a încasărilor la buget și a posibilității pe care bugetul o are după această perioadă grea. Am comunicat constant situația plăților pentru șomaj tehnic, pentru că eu reprezint un minister care face foarte multe plăți din bani publici. Știe care este starea economiei, vede încasările, este sursa autorizată să ne spună care este poza în acest moment a posibilităților bugetare”, a spus ministrul Muncii.

Dublarea alocaţiilor prin impozitarea pensiilor speciale

Florin Cîţu a explicat că nu exista resurse financiare care pot fi alocate pentru dublarea alocaţiilor elevilor, chiar dacă pensiile speciale ar fi impozitate.

”Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii. Deci, n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare”, a explicat Florin Cîțu.

Cîțu a mai precizat că în buget nu sunt prevăzute resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, în condițiile în care legea a fost votată de Parlament după ce se votase bugetul.

„Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu… (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune că şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a explicat Florin Cîţu.

Comentarii
Adauga un comentariu