International

Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat din cauza planului UE de a extinde importurile de cereale ucrainene scutite de taxe vamale

Publicat: 05 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat din cauza planului UE de a extinde importurile de cereale ucrainene scutite de taxe vamale
Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat din cauza planului UE de a extinde importurile de cereale ucrainene scutite de taxe vamale

Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri din funcția sa din cauza a ceea ce a spus că este proiectul de decizie a Comisiei Europene de a prelungi importurile de cereale fără taxe și cote din Ucraina în statele membre până în iunie 2024.

„Deoarece este foarte clar că postulatul de bază al fermierilor nu va fi îndeplinit de Comisia Europeană, am luat o decizie și am demisionat din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a spus Kowalczyk într-un comunicat.

Fermierii din țările învecinate cu Ucraina, inclusiv Polonia, și-au exprimat îngrijorarea

Fermierii din țările învecinate cu Ucraina, inclusiv Polonia, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele creșterii importurilor de cereale ucrainene asupra prețurilor acestora, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat din martie.

Săptămâna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a îndemnat pe liderii UE să folosească „toate instrumentele” pentru a „limita impactul” afluxului de cereale ucrainene pe piețele țărilor vecine ale Ucrainei.

În declarația de demisie a lui Kowalczyk, el a spus că guvernul polonez — împreună cu cei din Slovacia, România, Ungaria și Bulgaria — au înaintat vineri o cerere Comisiei Europene pentru „activarea clauzei de protecție în domeniul scutirii de taxe vamale și cote. importuri gratuite de cereale din Ucraina.”

„Cu toate acestea, Comisia Europeană a publicat un proiect de prelungire a importurilor de cereale fără taxe vamale și fără contingente din Ucraina pentru încă un an, care urmează să se aplice din iunie 2023 până pe 5 iunie 2024”, a continuat el.

Volodimir Zelenski a spus că a fost găsită o soluție pentru „problema fermierilor noștri”

Luna trecută, Comisia Europeană a propus o măsură de sprijin în valoare de 56,3 milioane de euro (aproximativ 61,3 milioane de dolari) pentru fermierii bulgari, polonezi și români, pentru a-i compensa „pentru pierderea economică datorată creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase”.

Vorbind la Varșovia, miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a fost găsită o soluție pentru „problema fermierilor noștri”.

„Cred că în următoarele zile și săptămâni vom rezolva în sfârșit toate problemele, deoarece nu pot exista întrebări, nici dificultăți între parteneri atât de apropiați și prieteni adevărați precum Polonia și Ucraina”, a spus el.

Adauga un comentariu