Actualitate

Ministrul Sănătății explică dacă vor expira certificatele verzi după 9 luni

Publicat: 24 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Sănătății explică dacă vor expira certificatele verzi după 9 luni
Numărul persoanelor internate ar putea fi între 7.800 și 43.000 și între 60 și 360 de decese ar urma să se înregistreze zilnic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că, pe plan intern, certificatele COVID vor fi în continuare valabile, după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze. În schimb, pentru călătorii în Uniunea Europeană, va fi nevoie de administrarea dozei „booster”, conform unei decizii luate de Comisia Europeană.

„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022.

Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a declarat Rafila.

Vineri, ministrul Rafila anunța că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster. El a explicat că măsura este o directivă europeană.

Ne așteaptă măsuri de relaxare

Ministrul Sănătății a mai spus că vor fi eliminate o parte din măsurile restrictive, urmând să fie instituite o serie de măsuri de relaxare.

„Cred că până la sfârşitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Şi lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunţăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

Deocamdată, nu poate fi vorba de relaxarea măsurilor de siguranță, cel puțin până la depășirea vârfului valului 5, deoarece riscul este mult prea ridicat.

Ministrul Sănătății s-a vaccinat cu doza booster

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni seara, că s-a vaccinat cu doza booster, chiar dacă, anterior, spusese că nu trebuie neapărat să facă acest lucru pentru că a trecut prin boală. Rafila este și reprezentantul României la OMS, organizație care pledează pentru direcționarea dozelor de vaccin către țările sărace, în dauna administrării unor doze suplimentare în țările mai dezvoltate.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni seara, dacă s-a vaccinat cu doza booster și a spus că a făcut acest lucru săptămâna trecută.

„Da. Am făcut și eu săptămâna trecută, exact acum 7 zile am făcut doza a treia. Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze deciziei Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinării, în sensul că doza 3-a sau a 2-a, deci boosterul, trebuie efectuat într-un interval de maxim 9 luni”, a spus Rafila, precizând ulterior că pe plan intern cel mai probabil certificatele COVID nu vor expira după 9 luni.

Alexandru Rafila a declarat, anterior, că a trecut prin boală, astfel încât nu ar trebui să facă neapărat doza a treia de vaccin. După introducerea certificatului COVID european care prevedea trei doze, Rafila a spus că va face doza booster dacă va trebui să circule în spațiul european.

Alexandru Rafila a fost infectat cu SARS-CoV-2 în decembrie 2020.

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu