Actualitate

Ministrul Sănătății vorbește despre starea de urgență: „Vedem evoluția ulterioară!”

Publicat: 08 iul. 2020
ALT=
Ministrul Sănătății vorbește starea de urgență: „Vedem evoluția ulterioră!“

Ministrul Sănătății a venit cu precizări în legătură cu posibilitatea reinstituirii stării de urgență.

„Am mai discutat acest lucru, în acest moment nu se impune starea de urgență. În cazul în care nu vom putea gestiona numărul de cazuri sau numărul de internări, atunci vom lua alte decizii. Vom recomanda izolare, vom propune carantinarea unor zone unde există focare mari de coronavirus. În funcție de evoluție vom putea lua decizia de izolare sau carantinare. În funcție de evoluția virusului la noi există și posibilitatea să intrăm pe lista roșie a altor țări. Poate asta le va da de gândit și celor care nu înțeleg situația în care ne aflăm, nu cred sau îndeamnă la nerespectarea regulilor.”, a răspuns Nelu Tătaru, întrebat despre posibilitatea reinstituirii stării de urgență, anul acesta, în acest sezon estival.

„Vedem evoluția ulterioră și mă repet, la propunerea INSP, Ministerul Sănătății, CNSU, propunere către președintele României, este atributul președintelui României, dar într-un context care în acest moment nu face…”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății vorbește starea de urgență:  „Se poate declara o stare suplimentară“

Nelu Tătaru vorbește despre posibilitatea revenirii la starea de urgență, în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus în România.

„Gestionăm o criză a pandemiei, vreau să avem o legislaţie care să ne permită să ne desfăşurăm activitatea, să revenim la acele cazuri de 100 şi ceva de infectări pe zi. Facem o analiză, facem o propunere spre starea de urgenţă. Creşterea numărului de cazuri e de la o zi la alta şi atunci se poate declara o stare suplimentară decât cea de alertă, dar evaluarea ne va da şi răspunsul”, declara ministrul Sănătății.

Traian Băsescu, tranșant: „Românii trebuie feriți cu forța!“

Fostul președinte Traian Băsescu nu exclude ca situația pandemiei de coronavirus să scape de sub control în România. Acesta consideră că din populism restricțiile au fost ridicate prea repede.

Traian Băsescu spune că românii s-au „plictisit repede de măsuri de protejare” și din această cauză am ajuns în situația de a avea 400 de îmbolnăviri pe zi. De asemenea, acesta a precizat că nu ar ezita nicio clipă să reintroducă starea de urgență dacă situația o va cere, pentru că „românii trebuie feriți cu forța” în această situație.

„Trebuia să luăm măsurile, la început, cu două săptămâni înainte. Drama e că le-am încetat prea repede. Starea de urgență trebuia menținută până pe 15 iunie. Extinderea bolii nu dădea semne că este ireversibilă. Ne-am grăbit din populism.

După ieșirea din starea de urgență, președintele a transferat responsabilitățile la Guvern. Asta a însemnat revenirea la o stare de îmbolnăvire incipientă. Trebuiesc lucrurile luate de la capăt numai că nu mai are nimeni curaj să o ia de la capăt”, a declarat Traian Băsescu.

 

În Serbia, proteste violente au izbucnit în Belgrad după ce preşedintele Aleksandar Vucic a luat hotărârea de a reimpune starea de urgenţă pe fondul pandemiei de coronavirus. Măsurile restrictive vor intra în vigoare din acest week-end.

„Situaţia din Belgrad este alarmantă. Spitalele sunt literalmente supraaglomerate”, a declarat Aleksandar Vucic într-o conferinţă de presă televizată.

Serbia se confruntă cu un număr raportat de 16.168 de infecţii cu noul coronavirus şi 330 de decese, însă cifrele sunt în creștere.

Epidemiologii şi medicii au avertizat că spitalele funcţionează la capacitate maximă şi că angajații medicali sunt obosiţi.

Comentarii
Adauga un comentariu