Actualitate

Mircea Coşea, scenariu sumbru referitor la economia din România. Am putea intra în incapacitate de plată

Publicat: 08 sept. 2022
Mircea Coşea scenariu sumbru referitor la economia din România. Am putea intra în incapacitate de plată
Mircea Coșea vorbește despre un scenariu sumbru pentru economia din România

Mircea Coşea a oferit un scenariu sumbru pentru economia din România. Specialistul sustinte că țara ar putea intra în incapacitate de plată, iar nimeni nu ne va mai acordă împrumuturi.

Asta în condiţiile în care criza economică din România se face din ce în ce mai simţită, iar guvernanții par să nu facă nimic pentru a ameliora acest lucru.

Scenariu sumbru despre economia din România explicat de Mircea Coșea

Mircea Coșea, cunoscut analist economic explică un scenariu sumbru pentru România. Acesta susţine că actuala creștere economică este pierdută pentru că se duce în exteriorul țării. Prima cale prin care creșterea economică se pierde este creșterea datoriei publice care a ajuns la aproximativ 50% din PIB:

” Creşterea economică în România. S-a discutat, la un moment dat, că după primul semestru şi la jumătatea celui de-l doilea aveam cea mai mare creştere economică din Europa. România pierde această creştere economică, care, de fapt, este bazată pe consum 70% iese din import.  Deci această creştere economică se duce în exteriorul ţării pe două căi. Prima cale este creșterea importantă a datoriei publice care a ajuns la aproape 50% din PIB.” explică specialistul pentru antena3.ro

A doua cale prin care se pierde creșterea economică este deficitul balanței comerciale. România importă foarte mult și nu reușește să alimenteze piața internă cu produse autohtone. Asta înseamnă că statul român importă inflația dar şi produse care sunt deja compensate în alte țări reducând competitivitatea economiei românești.

România ar putea intra în capacitate de plată

O altă previziune sumbră făcută de economistul Mircea Coșea este scenariul în care România ar intra în incapacitate de plată. Așadar, dacă situația prezentată mai sus va mai continua mult, țara nu se va mai putea împrumuta pe piețele externe, ceea ce înseamnă automat incapacitate de plată. Pentru a preveni un astfel de scenariu, analistul economic explică faptul că Guvernul trebuie să aibă un program economic coerent care să relanseze economia reală.

Legat de aceste temeri, guvernanții par să nu transmită și să emită în același sens ca specialiștii economici. De exemplu, președintele Klaus Iohannis dă asigurări că totul va fi normal la iarnă și că românii nu vor intra în incapacitate de plată a facturilor.

” S-a ţinut cont, toate ordonanţele s-au dat prioritar pentru protejarea oamenilor de creşterea preţurilor. Ultima ordonanţa a creat o oarecare rumoare în piaţă, dar protejează cetăţenii romani. În acelaşi timp e gândită pentru a crea un echilibru, trebuie să recunoaştem că unii au făcut profituri uriaşe în criza energetică. Şi atunci discuţia mea următoare cu premierul şi ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna. ” susținea președintele Klaus Iohannis într-o comunicare oficiali făcută pe data de 8 septembrie.

Ministrul Energiei susține la rându-i că țara are suficiente resurse energetice pentru a ieși din iarnă. Totuși, ceea ce nu spun guvernanții este că nu au găsit soluții pentru a ajuta consumatorii casnici în plata facturilor care se vor anunța cu adevărat uriașe.  Așadar, economia din România ar putea avea un scenariu sumbru, susține Mircea Coșea, important analist în domeniul financiar.
Adauga un comentariu