Scriitori

Mircea Dinescu a ajuns în pragul falimentului. „Am devenit pensionar la 70 de ani”

Publicat: 21 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mircea Dinescu a ajuns în pragul falimentului. Am devenit pensionar la 70 de ani
Poetul Mircea Dinescu a ajuns in pragul falimentului

Scriitorul Mircea Dinescu a ajuns în pragul falimentului la 70 de ani. Acesta a fost nevoit să renunţe la ele două restaurante pe care le deținea în Capitală şi să „iasă la pensie”. Din cauza pandemiei de coronavirus, poetul a ajuns în pragul falimentului.

Toate restricţiile impuse din cauza COVID-19 l-au făcut pe acesta să se retragă şi să renunţe la cele două restaurante.

Poetul Mircea Dinescu a ajuns în pragul falimentului

Ajuns la 70 de ani, Mircea Dinescu a fost nevoit să renunţe la afacerile sale şi să se retragă de pe piaţă. Pandemia de coronavirus a fost principala cauză care l-a făcut să ia această decizie.

„Am devenit pensionar la 70 de ani. Nu mă simt deloc pensionar, dar viața mi-a jucat festa asta cu pandemia și am pierdut aproape tot ce câștigasem în ultimii ani, din afacerile mele. Cifra anuală de afaceri pentru cel dintâi restaurant, era de circa un milion de euro. Pe asta am avut-o în 2019. Anul trecut am renunțat la cei 40 de angajați ai acestui restaurant, dar și la afacerea în sine. La mine, acolo, în Centrul Vechi, veneau foarte mulți turiști, recunosc. Cei mai mulți erau din Israel, care urmăreau pe Internet emisiunile mele culinare și veneau fiindcă puneam în viaţă rețete românești vechi și de un secol.

La cel de-al doilea, de abia pornisem treaba. Acolo aveam mult mai puțin angajați. Dar a trebuit să fac ceva și cu acesta, fiindcă băncile nu au răbdare. Mai ales în vremurile astea. Şi nici cu vinul meu, ‘Vinul lui Dinescu’, nu a mai mers treaba, fiindcă cea mai mare parte a producției o vindeam prin propriile restaurante. Acum, o să-l beau singur sau cu prietenii mei cei mai buni!’ , a declarat Mircea Dinescu, pentru impact.ro.

Mircea Dinescu și-a pierdut soția în 2019

Pe lângă faptul că Mircea Dinescu a ajuns în pragul falimentului, în ultimii ani s-a confruntat cu o serie de probleme extrem de grele. În anul 2019 acesta şi-a pierdut soţia pe Mașa Dinescu. Femeia s-a stins din viaţa la vârsta de 58 de ani din cauza unei afecțiuni grave de care suferea de ceva timp.

Momentul a fost destul de greu pentru Mircea Dinescu, dar și-a găsit sprijinul în cei doi copii.

„A fost fascinaţie reciprocă: ea, mult mai timidă şi mai cuminte decât mine, o fată graţioasă, care cânta la pian, făcuse balet şi voia să dea la Arhitectură. Eu: un derbedeu, lumpenproletarul trecut bine prin lume, ca un vas scuturat de multe furtuni. Eram obosit şi voiam să trag la o lagună. Am găsit în ea un port liniştit”, spune Mircea Dinescu despre relația cu Mașa.

Cine este Mircea Dinescu

Mircea Dinescu s-a născut pe 11 noiembrie 1950, la Slobozia. Acesta este un poet, scriitor și publicist român.

A absolvit Facultatea de Ziaristică a Academiei Ștefan Gheorghiu, București.Debutează cu poezie în 1967, în revista Luceafărul, și editorial cu Invocație nimănui, (1971), volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut.

Este redactor la Luceafărul (1976-1982) și România literară (1982-1989). Talentul literar remarcat de numeroși critici (Lucian Raicu, Alex Ștefănescu, Nicolae Manolescu etc.) este încununat cu numeroase premii literare (Premiul Herder, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie, Premiul Academiei Române pentru Literatură ș.a.).

În urma interviului acordat în februarie 1989 lui Gilles Schiller (pseudonimul lui Jean Stern) și publicat în cotidianul Libération în care atacă explicit regimul Ceaușescu, este supus arestului la domiciliu și i se ia dreptul de semnătură. A fost prezent în studiourile Televiziunii Române în timpul revoluției din 22 decembrie 1989. După revoluția din 22 decembrie 1989 este președintele Uniunii Scriitorilor (1990-1993) de unde a demisionat în urma unui scandal.

Înființează revistele de satiră politică Academia Cațavencu (1990), Plai cu boi (2001) și Aspirina săracului (2003), este membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și fondatorul portului dunărean cultural Cetate (Calafat), fiind proprietarul moșiei, conacului și morii care i-au aparținut boierului Barbu Drugă. În anul 2003, în numărul dedicat „eroilor”, revista Time Europe îl nominalizează pe Mircea Dinescu la categoria „Hate Busters”.

Ajuns la 70 de ani, Mircea Dinescu a ajuns acum in pragul falimentului. Acesta este o prezență activă, una dintre personalitățile cunoscute ale societății civile, Mircea Dinescu are constante intervenții critice, televizate și publicistice.

Adauga un comentariu