National

Mircea Geoană, despre noua strategie a NATO! Ce s-a decis pentru România

Publicat: 17 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mircea Geoană despre noua strategie a NATO Ce s-a decis pentru România
Mircea Geoană, cel care ocupă funcția de secretar general adjunct al NATO a declarat că Alianța are încredere totală în Volodimir Zelenski și încurajează un dialog cu liderul de la Kremlin

Mircea Geoană a făcut dezvăluiri despre strategia NATO pentru apărarea Fancului Estic al Alianței Nord-Atlantice. Secretarul general adjunct al NATO a anunțat că NATO va schimba strategia care va viza în special statele membre din Flancul Estic, deci și România.

Iată ce a declarat acesta despre influența președintelui Ucrainei în acest context.

Mircea Geoană: NATO are încredere totală în Volodimir Zelenski

Într-un interviu exclusiv la Antena 3, Mircea Geoană, cel care ocupă funcția de secretar general adjunct al NATO a declarat că Alianța are încredere totală în Volodimir Zelenski și încurajează un dialog cu liderul de la Kremlin pentru a pune, cât mai repede, capăt războiului. Geoană a fost prezent la întâlnirea miniștrilor de externe ale statelor membre NATO, care a avut loc la Berlin.

“Am spus-o şi cu altă ocazie: Ucraina poate câştiga acest război. Rusia are un moment în care stagnează, obiectivele mai largi sau mai tactice ale Rusiei nu sunt îndeplinite şi de aceea vom continua să sprijinim Ucraina în lupta justă şi pe care merită şi trebuie să o câştige”, a spus Mircea Geoană.

Potrivit spuselor sale, pe agenda întâlnirii a fost posibila candidatură a Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO. S-a discutat, de asemenea, despre continuarea sprijinului României către Ucraina. Un aspect deosebit de important dezbătut de liderii statelor membre NATO a fost strategia Alianței pentru următoarea perioadă.

NATO schimbă strategia de apărare pe Flancul Estic

Mircea Geoană spune că la Summit-ul de la Madrid unde va fi adoptat noul concept strategic care include și o nouă postură de apărare și descurajare pe Flancul Estic.

“Este un subiect de maximă importanţă pentru liderii noştri, pentru noi. Miniştrii de externe au avut, aici la Berlin, o discuţie constructivă şi utilă pentru ca la Madrid să luăm decizii istorice cu privire la fortificarea prezenţei NATO pe flancul estic”, a mai explicat Mircea Geoană.

Luni, 16 mai, Ucraina a contraatacat forțele rusești pe frontul de est. Au fost raportate lupte în apropierea celui de-al doilea oraș ucrainian ca mărime, Harkov, după ce agențiile militare occidentale au declarat că ofensiva Moscovei în regiunea Donbas a stagnat.

Guvernatorul regiunii Luhansk din Donbas, Serhiy Gaidai, a declarat că situația “rămâne dificilă”, forțele rusești încercând să captureze orașul Sieverodonetsk.

Reprezentantul român al NATO a ţinut să adauge că speră ca NATO să primească Suedia şi Finlanda în Alianţă „cu braţele deschise”.

Cu privire la ameninţările unor oficiali ruşi legate de intenţia Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, „într-un fel este o reconfirmare a faptului că toate intenţiile strategice ale conducerii de la Kremlin care au condus la declanşarea acestui război împotriva Ucrainei au fost invalidate una după alta”, a menţionat Mircea Geoană.

„Cu cât ameninţă mai mult Rusia, cu atât creşte suportul pentru aderarea la NATO în Suedia şi în Finlanda. Deci teoria consecinţelor neaşteptate sau opuse celei iniţiale se confirmă; tot ceea ce au încercat să facă preşedintele Puţin şi Federaţia Rusă au eşuat”, a adăugat Mircea Geoană.

Adauga un comentariu